Скица за 5 мин. вадят в община Дупница с нова система, отворена за всички, арх. Борисов: Голяма придобивка, честито

Скица на имот за 5 минути ще вадят вече в община Дупница. Документи за всякакви справки около имотния регистър, за които се чакаше с дни, ще може да се получават в рамките на 30 минути до 1 час. Това увериха днес от екипа, разработил новата географско- информационна система на общината, част от който е  Иван Манчев, известен като Шеф Манчев.
Стана ясно, че новата система е събрала цялата информация за имотите в града и селата, имотният регистър е дигитализиран и всеки ще може да направи справка. Валидни документи обаче ще издават само служителите на общината. Само те ще имат достъп до пълната информация, включително собствеността на имотите. Екипът увери присъстващите, че системата е сигурна, никой няма да може да извади скица на чужд имот. Достъпът ще се дава само след подпис от гл. архитект на Дупница Славка Петков и от кмета Методи Чимев.
„Такова нещо има само в София. Приятно съм изненадат от напредъка на община Дупница, свързан със създаването на тази система. Това е решителна крачка, дано скоро стигнем и по- напред. Давам като пример Германия, където при строителство заинтересуваните страни съгласуват за минути необходимата информация. Това е процес, който вече е започнат, наличните технологии ни позволяват да имаме много по- бързо обслужване. Честито на дупничани.“, каза арх. Борислав Борисов, зам.- председател на Камарата на архитектите в България, който гостува в Дупница за представянето на системата. Важното значение на придобивката подчерта и арх. Даниела Владимирова. Тя беше категорична, че това е много голям плюс за община Дупница, проектанти и граждани.
„Всеки ще може лесно да направи справка ако стори или купува имот. За нас проектантите това е страшно улеснение, едно е да направиш бърза справка от офиса, друго е за всяко нещо да идваш до общината. Информацията за собственост няма да бъде публична, вече разбрахме, че достъпът до тези данни ще бъде регулиран. Поздравления за тази инициатива, това е голям напредък за общината.
“Арх. Борислав Владимиров, който доскоро е заемал поста председател на Камарата на архитектите в София област, сподели: „Горд съм, че съм дупничанин, дано се разшири тази база данни, което да я направи още по- точна. Поздравления към екипа на общината, колкото повече публична информация се дава на хората, толкова повече остава усещането, че нещата се правят по прозрачен начин и няма скрито покрито. Тази система позволява да се правят дистанционно много справки, което пести време. Предимство е за хората.“

Новата система ще бъде страшно улеснение и за служителите на общината.

Екипът, изградил системата, заявиха, че община Дупница е първата, която влиза с пълна информация за имотния си регистър. Целта е информацията да се допълни с всички общини. Вкаран е вече одобреният в понеделник Общ устройствен план на община Дупница, имотният регистър, който е дигитализиран. В системата има налични кадри на улици и сгради, заснети с дрон, като екипът беше категоричен, че те са с по- високо качество от тези, предлагани от Гугъл.
Снимките позволяват лесно да се намерят и незаконно построените сгради. Всеки ще може да провери дали имотът му е в регулация., системата показва даже подземната инфраструктура. Само с адрес и номер може да се види състоянието на имота, дали е в регулация, неговите граници и т.н и това без да се ходи до общината. Осигуреният достъп става чрез бърза облачна система за достъп от всяка точка на земята без нужда от специализиран софтуер, като е нужен само браузър и интернет връзка. Платформата е достъпна и от телефон, без ограничения на броя хора използващи я, като дава възможност за проследяване и архивиране на всяка промяна.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here