Преврат! Енергетици и земеделци на жълтите павета! Шопов: Толкова народ не съм виждал! Победа!

Високо напрежение на протеста на енергетици и миньори. Протестиращите се опитаха да нахлуят в МС, но имаха сблъсък с органите на реда.

Припомяме, че миньори и енергетици започнаха протест в центъра на София. Знамената на КНСБ и КТ „Подкрепа“ се развяха от прозорците на парламента по време на синдикалния протест, който се провежда в триъгълника на властта.

протест миньори енергитици
БТА

„Явно някой мисли, че може да се подиграва с миньори и енергетици. Вече час и половина няма отговор от преговарящата ни група. Явно са им взети телефоните Някой от нашата група да излезе. Ние не сме кротки като тревата“, заявиха те.

миньори и енергетици протест в София

По жълтите павета се проведе национален-митинг протест под надслов “За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!” в защита на въгледобива и производството на електроенергия от Стара Загора, Кюстендил и Перник. Шествието тръгна от площада пред храм-паметник „Александър Невски“ и премине по централни булеварди. Протестният митинг се провежда пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. 

протест миньори енергитици

Профсъюзите категорично отхвърлят представените териториални планове за развитие на трите региона, които предвиждат затваряне на мощности.

миньори и енергетици протест в София

Протестът се организира от синдикалните организации на КНСБ и КТ “Подкрепа” в комплекса “Марица Изток”, Националната федерация на енергетиците към КНСБ, Национална синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, СМФ – КТ “Подкрепа”, Федерация “Енергетика” към КТ “Подкрепа”, миньори и енергетици от въгледобивния сектор.

миньори и енергетици протест в София

Министър-председателят акад. Николай Денков ще се срещне с представителна група на миньорите и енергетиците от протеста „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България“, водена от президента на КНСБ Пламен Димитров и президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, съобщиха от пресцентъра на МС.

миньори и енергетици протест в София

Решенията за закриване на мините обаче не може да се взимат само от политиците и да касаят само настоящия момент, трябва да се чуе и мнението на експертите.

А то категорично е в полза на запазване на въгледобива като „добрата стара алтернатива“ на всички по-нови енергоизточници – казват енергетиците и миньорите,

които отдавна стягат редиците за протест в защита на българската енергетика.

По думите им, сега енергийната стабилност и независимост на страната ни е още по-важна стратегически, на фона на военния конфликт в региона и неблагоприятните промени в климата, съобщи Ивайло Шопски от „Бащино огнище“.

Заради многото натрупани проблеми в сектор енергетика протестиращите днес искат ясна държавна стратегия, която да бъде обвързана с действащия Закон за енергетиката на страната. Казват, че засега има множество стратегически документи, които обаче не дават перспектива за развитие.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here