Мира Миркова и възрожденци от Кюстендил възстановиха паметник на герои от войните за обединение в с. Джодевица

Имената на загинали за обединението на родината герои от кюстендилското село Дождевица отново може да се прочетат на паметника, изграден, за да увековечи саможертвата им. Това се случва след намесата на „Възраждане“ Кюстендил. В началото на месеца възрожденците се събраха на място за ежегодната панихида в памет на жертвите от селото, паднали във войните след Освобождението. Тогава кандидат- кметът на партията за община Кюстендил Мира Миркова обеща да се заемат с освежаването на надписа, който вече не се четеше. Така се събра група членове и симпатизанти, които почистиха и изписаха паметника.“Винаги съм смятала съхраняването на родовата и историческа памет и приемствеността на тази памет през поколенията за основополагащ елемент от битието ни като хора. Това е и една от многото причини да припозная “Възраждане” като източник на същите ценности, морал и концепция за формиране на едно силно, сплотено и милеещо за родината си общество. Също така смятам, че всички ние, с примера си, променяме действителността в нашия град, село или населено място.”, коментира Миркова. Тя посочи и катастрофалната ситуация и упадъка в българските села, както и твърдата си решимост да промени статуквото. “Село Дождевица има само един жител и този факт говори много за състоянието на българските села. В малките градове и населени места хората са оставени буквално на произвола – без инфраструктура, аптечна мрежа и подходящи условия. Въпреки тази тъжна картина, днес аз и моите съмишленици сме удовлетворени, защото отдадохме нужното уважение и почит на тези, които дадоха живота си, за да ни има нас, днес.”
Вижте видеоканала ни:


2 COMMENTS

  1. Като им гледам дрес-кода на „Възрожденци“-те само западни или търговски марки от САЩ, същото е и с леките им автомобили, както и с мобилните /GSM/ апарати.

  2. До „Харее Кришна“. Депутата от „Възраждане“ е учил в Англия, а тази госпожица е учила в Каталуния. Иначе сме анти ЕС, нали 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here