Стотици земеделци от Радомирско блокираха пътища, Шопски: Утре ще дойдат и за вас, ако днес не подкрепим земеделците!

„Срам ме е от нашите политици. Съсипаха и земеделските производители, не стига, че получават най- ниските субсидии. Ако днес не ги подкрепим, утре ще дойдат и за вас.“ – това обяви Ивайло Шопски, лидер на сдружеие „Бащино игрище“. Зърнопроизводителите излязоха на национален протест, след като опитите за диалог между земеделците и държавата не дадоха резултат. Недоволството на зърнопроизводителите бе провокирано от решението на правителството да премахне забраната за внос на зърно от Украйна.

В задочен диалог през изминалите дни премиерът Николай Денков нарече зърнопроизводителите терористи, а протестите опит за шантаж.

От друга страна, производителите предупреждават, че украинското зърно е опасно, защото се пръска с пестициди и препарати, които не са разрешени в Европейския съюз.

Днес протест на земеделските производители се провежда в цялата страна. Блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове, съобщиха от Българския фермерски съюз. Протестът ще се пренесе утре в София.

Ръководството на Българския фермерски съюз се събра на летището в Бяла Слатина, където е извадена агротехника от района. Ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна, каза Георги Стоянов, председател на съюза. В протеста участват над 26 браншови организации от целия сектор.

Инициативният комитет за провеждане на безсрочните ефективни протестни действия настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци, се посочва в съобщението.

По думите на Стоянов ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания.

Към правителството браншът има пет искания – да продължи забраната за внос на земеделски стоки от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед. Настоява се още до 30 септември на фермерите да бъде платен пълният размер на компенсации на загубите заради войната в Украйна, държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена. Протестиращите искат също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план.

Протестът на земеделските производители в момента излиза с искания, които са решени, или с такива, които не могат да бъдат решени, защото се слагат срокове, които няма как бъдат изпълнени. Някои от тях са свързани с нотификации от ЕК и ние няма как да ги прескочим, трябва да се спазят правилата, каза днес премиерът Николай Денков, цитиран от БТА.

През цялото време е имало диалог с производителите, коментира премиерът. Има разнородни интереси между животновъди, зърнопроизводители, посочи още Денков.

Протестиращи вече блокираха със земеделски машини ГКПП „Дунав мост“ при Русе. Участниците в недоволството, което е част от националния земеделски протест, издигнаха транспаранти с надписи „Системата ни убива!“.

Земеделски производители и преработватели се събраха на протест в южната част на Стара Загора, а над сто тежки машини затрудниха движението от града по главния път Стара Загора- Хасково, който е и връзката с автомагистрала „Тракия“.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here