Традиционното дефиле с народни носии в град Костинброд премина на 16 септември преди концерта на Николина Чакърдъкова!

Община Костинброд за поредна година уважи всичките състави от общината, като даде възможност да представят тяхната красота.
Цветовите гами видяхме в 10-те танцови състави, които у преминаха по ул. „Охрид“ .
Танцови състави, разходили ни във всички етнографски области! Танцови състави, донесли на община Костинброд безброй награди и грамоти! Дефилето стартира от ЖП гара – Костинброд и завърши на площад „Иван Вазов“ пред новата градска сцена. Дефилето беше водено от специални гости – тъпанджии и гайдари.
Участие в дефилето взеха ТС “Зорница” ТС „зорница-джуниър“, към НЧ ”Иван Вазов-1947″ гр.Костинброд; ТС “Ритми” и ТС „Ритъмчета“, към НЧ “Св. Св. Кирил и Методий-1920″ гр. Костинброд, ТС ”Зора”, към НЧ “Заря-1914” гр.Костинброд, Школите по изкуство “Емиданс” и “Омая” към НЧ “Г. С. Раковски-1928″ с.Драговищица; ТС ”Релакс”, към НЧ “Нов живот-1919” с. Петърч; ТС “Хоп-троп”, към НЧ “Елин Пелин-1930″ с. Голяновци; ТС “Хайдушки ручей”, към НЧ ”Труд и просвета-1941″ с. Градец; ТС “Омайниче”, към НЧ “Разум-1922”, с. Опицвет и ТС „Феникс“, гр. Костинброд. Към шествието се включиха и децата от Дневен център за работа с деца на улицата. Финалът беше на централния градски площад „Иван Вазов“, на който танцьорите бяха посрещнати от водещия Рангел Вангелов и стотици жители и гости на общината.
На сцената беше поканен заместник-кмета г-н Александър Ненов за поздрав към всички присъстващи. Той заяви:
„Уважаеми съграждани,
Уважаеми гости на град Костинброд,
Докато вървяхме заедно на прекрасното шествие с народни носии, за пета поредна година в нашата община, се замислих за нещо. Гледайки всички тези деца в носии, гледайки българските знамена и значката ми с трикольор над сърцето се замислих какво е патриотизъм? В нашето общество е много нашумяло да се говори за патриотизъм. Патриотизмът, уважаеми приятели, не е да седиш в кръчмата и да вееш знамето, не е да споменаваш България, когато се честват националните празници, патриотизмът не е да узурпираш всяка благородна кауза.
Приятели истинския патриотизъм е да обичаш на първо място семейството си, съпругата си, децата си, да обичаш населеното място, в което живееш и да уважаваш съгражданите си и техния принос за развитието му. Истинският патриотизъм е, че в последните години общината се погрижи за всички читалища да имат чисто нови носии в различни десени, реновирахме всички сгради на читалищата, за да може децата ни да четата книги и да репетират в безопасна среда! Патриотизмът е да си сред хората, сред своите съграждани! Благодаря на всички състави, че за поредна година са тук! Пожелавам Ви приятно изкарване на богатата културна програма, която заедно с ръководството на община Костинброд направихме за Вас!“
На събитието присъстваха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов-зам.-кмет на община Костинброд, общински съветници, г-н Борислав Борисов – кмет на село Петърч, кметове на населени места и почитатели на българския фолклор и попфолк.
С българската носия си ние изразяваме нашите корени, история и индивидуалност, и всеки септември имаме възможността да ги споделим с целия свят. Нека сърцата ни бият в ритъма на нашите традиции, докато създаваме невероятни спомени.
Читалищата в община Костинброд съумяват да пазят и съхраняват нашите традиции през поколенията и до ден днешен! Благодарим Ви! Без Вас не може да мине нито един празник на града!
Вечерта продължи с концерт на Николина Чакърдъкова и нейния невероятен ансамбъл. Повече от един час на площада се извиха хора.
Призоваваме Ви да споделите снимки и впечатления с нас с хаштаг #ДефилеКостинброд.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here