В първия учебен ден: Самоковските полицай задържаха група непълнолетни, дишали райски газ в заведение

Вчера в първия учебен ден , към 14 часа при осъществяване на профилирана полицейска интервенция от бранш „ Наркотици“ към РУ-Самоков са установени непълнолетни лица, дишали райски газ. По неофициална информация проверката е извършена в заведение в центъра на града. Към момента нестава ясно при проверката като притежание на колко души непълнолетени, са установени и задържани флаконите с райски газ, с каква вместимост в милилитра и колко патрона за пълнене на балони са имали, от къде са си купили райския газ- дали от заведението или е внесен от отвън? Очевидци съобщиха, че лицата са били задържани докато текат разпитите, а по късно освободени. На непълнолетни лица, съгласно Закона за здравето, не може да им бъде търсена отговорност. Но РУ-Самков, ще изпрати ли доклад по случая до Държавната агенция за закрила на детето, както и до общинския отдел „Социални дейности“, „ Местна комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни „ – за установеното поведение на всяко от непълнолетните лица и сезирана ли е прокуратурата?, питат родители.

Проблемът с райския газ е, че той създава нереална представа за действителността и след неговата употреба съществуват реални рискове за изпълнение на ежедневни рутинни действия, като ходене или изкачване на стълби, раздразненост. Лицата, които са го употребили са опасни не само за себе си, но и за околните, защото халюцинират, изпадат в психоза, дори до самоубийство. Има данни за състояния на силен световъртеж, гадене и повръщане. Райският газ при децата влияе върху имунната система и може да доведе до остър недостиг на кислород към органите, има случаи на изтръпване и частична парализа на крайниците, както и данни за диагностицирани с аксонална полиневропатия и дегенерация на гръбначния стълб.

Припомняме, че Парламентът забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места, онлайн на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. Глобата за физическите лица е от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 5000 до 12 000 лв.

Обезпокоени родители призовават за спешни законодателни мерки, настояват и за разгръщането на широка информационна кампания, в която да се включат образователните институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да обяснят за опасностите от употребата на диазотен оксид.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here