ТЕЦ „Бобов дол“ ще прави кабелна линия от 400 м към соларния парк за 100 млн. край Палатово, чака „да“ от ОбС Дупница

До няколко години ТЕЦ „Бобов дол“ зачерква въглищата, шефът: До 2г. пускаме 5 газобутални двигателя с 42Мвтч мощност за 80 млн. евро
Директорът на ТЕЦ-а Любомир Спасов и Кристина Лазарова от Борда на директорите, на първата копка на соларния парк, която беше през февруари 2023 г.

Разрешение за изграждането на подземна кабелна линия с дължина от 397,73 м очаква ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ от Общински съвет Дупница. От централата са входирали в местната администрация заявление, с което искат позволение за изграждането на новата инфраструктура. Конкретно очакват зелена светлина за изработване на задание за проектиране на трасето и одобрение на ПУП за имотите, през които ще премине то.

Кабелната линия е за свързване на новия соларен парк, чието строителство стартира през февруари тази година. Инвестицията е ключова за ТЕЦ-а, тъй като е част от процеса на загърбване на въглищата и преминаване към по- екологично гориво. Беше съобщено, че инвестицията е на стойност 100 млн. лв.

Очаква се новият парк да бъде готов до пролетта на 2025 г. Трябва да се направи подземна кабелна линия със средно напрежение 20kV. Тя ще свързва соларния парк със съществуваща подстанция. Както сме писали, фотоволтаичната централа се изграждана на мястото на стар, рекултивиран сгуроотвал. Площта на централата е около 1400 дка, тя ще бъде с мощност 100 MWh и ще се състои от над 240 000 слънчеви панела.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here