Жители на Бобошево, Рила и селата протестират: Нямаме вода!

Лошото качество на питейната вода изкара на протест в събота жители на Слатино, Рила, Баланово и Смочево. Шествието с коли на протестиращи тръгна от площада на село Слатино към разклона за главен път Е-79, но на метри от там автомобилите им бяха спрени от полицейска патрулка. Хората стигнаха пеш до Е-79, където също ги очакваше кордон от полицаи, които не ги допуснаха да блокират пътя. След разговор с полицейски началници протестиращите се отправиха отново към центъра на селото.

„Всеки момент заради водата може да пламне епидемия в Слатино”, заяви Асен Вънгев, баща на деветмесечно момиченце и  осемгодишен син. „Вижте какво се случи в Банско с децата. Защо слатинските деца трябва да пият мътилка вместо чиста питейна вода. На всеки час сменям филтъра, защото става черен. Семействата с малки деца сме най-засегнати, но има и болни възрастни хора на памперси на легло, тежко на семействата им. Мъжете от селото сме готови да дадем и доброволен труд, само да решим проблема с водата”, допълни Вънгев.

Напрежението в бобошевското село Слатино ескалира след четири месеца кореспонденция по телефони и писмени сигнали до „Кюстендилска вода” и редица други институции, заради безводието в горната част на селото и лошото качество на питейната вода.

Моменти от протеста  

„От май месец сме на колене пред институциите, молим ги като Господ, но не ни чуват. Наближава началото на  учебната година, как ще я караме с тая вода”, се вайкаше майката на две деца Яна Николова.

„Към протеста се включиха и жители на Рила, Баланово и Смочево, които също са недоволни от „Кюстендилска вода“ заради качеството на питейната вода.

„След ремонта на аварията на водопровода в Рила водата запуши на всички в града пералните, миялните, бойлерите. На съседката ни Мария Давидкова, възрастна жена, синът й Емил с големи ядове едва отпуши пералната. При всяка авария, заради стария водопровод на  Рила, се случва това на жителите на града. Проучихме нещата и установихме, че ако общините в Рила, Бобошево и Кочериново кандидатстват по обща програма, това  ще реши проблема и в селата на Кочериново, особено в Мурсалево, които патят като нас”, споделиха Радка и Мария Кальонски и Пенка Николова от Рила, които дойдоха  на протеста на Е-79 със свои съграждани.

Моменти от протеста  

Питейната вода в село Баланово не става за пиене, защото има седем вида отровни съставки, доказано е и документирано и внесено в Народното събрание преди един месец от Ивайло Кирилов Зарев от Баланово, който на собствени разходи ходи да изследва водата в лаборатория София. Запозната с проблема е и „Кюстендилска вода”, които също идваха, но до днес не са взети мерки. Те  настояват да си правят проект за 7,5 млн. лв., ние не вярваме такива пари да се отпуснат за малко село като Баланово”, заяви Георги Михайлов.

Представители на инициативния комитет отидоха до утайника в село Смочево, където се разпределя водата за три села – Слатино, Смочево и Мурсалево. Инициативният комитет установи и документира, че за най-голямото село Слатино дебитът е най-малък. „Съоръжението на утайника е неохраняемо и занемарено, вратите са открехнати, има опасност да се удави животно в питейната вода. В района забелязаха и пресни следи от голяма мечка. Най-голямото село с 450 човека и най-много деца – 50, Слатино, е с най-малък дебит вода от разпределителя при Смочево. Аварии по пътя на водата я замърсяват и правят негодна за пиене, а от четири години след авария при Смочево  водата изтиче и полива къпините край селото”, коментираха представители на инициативния комитет, които документираха всичко, за да го представят с жалбата си до Народното събрание.

ДЕНИ МИЛЕВА
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here