РИОСВ и прокуратурата по петите на кмета на Радомир Пл. Алексиев и Ивайло Бойков – шеф на сметоизвозването! Хванаха да изсипват камиони с боклук в частни имоти и вододайна зона!

Регионалната екоинспекция в Перник и прокуратурата проверяват сигнали за силно замърсяване на община Радомир срещу кмета Пламен Алексиев и Ивайло Бойков- шеф на частната фирма, наета от общината да чисти общината. Еко инспекторите са смаяни от ужаса на тонове боклуци и са дали ултимативен срок на кмета Пл. Алексиев и колегите му по селата да набележат мерки за справяне с незаконните сметища в кратък срок.
„След поредица от сигнали до Министерството на околната среда и водите и още няколко институции, днес в общината ни бе извършена проверка на незаконните сметища и други важни нарушения. Присъстваха експерти от РОСВ, Емилия Василева директор на ОПУ и Росен Попов ст. експерт. След локализирането на множество бунища стана ясно, че те не може да се обходят за ден-два. Заемаме се да изготвим карта с местонахождението на незаконните сметища в цялата община.
Моля изпращайте ни на лично съобщение снимки и локации за да ги картотекираме и да решим въпроса. Заедно ще изчистим общината ни от боклуците.“ – обяви лидерът на „Бащино огнеще“ Ивайло Шопски.
Местни хора заловиха на място камион на сметопочистващата фирма да изхвърля боклук в храстите, ливадите и вододайната зона на община Радомир. Кадрите са заснети на видео, шофьорът на камиона твърди, че дестинацията и мястото са определени от шефа на фирмата като съобщава и името му.

До края на септември изхвърлените безразборно строителни и битови отпадъци трябва да бъдат събрани и транспортирани до определените за депонирането им места.

„Кметът на Радомир не се справя няма и подкрепа от държавните институции, харчи огромни суми за боклук, по- евтино излиза да не кара до депото в Перник, така спестява пари за депониране и бензин, затова местните дерета и села са заринати с боклук. Разпилени отпадъци и изхвърлени строителни материали са ежедневен отпечатък от човешка дейност в покрайнините на градовете и селата.“ – коментира Минчо Спасов.

„Радомирци ни пишат за Ивайло Иванов по известен като Бойков отправя заплахи, нецензорни думи, тормози хората. Този човек отговаря за сметосъбирането и сметойзвозването в общината. Препитава се като главен боклукчия на Радомир. Камионите му изхвърлят боклука на частни имоти във вододайната зона на Радомир. Вижте кой прави сметищата по Радомирско на видео в минута 10:15 :

Мутра „чисти“ Радомир, превърна общината в сметище, хванаха камионите му да изсипват опасни отпадъци във вододайна зона! /Видео/

Нерегламентирани сметища като това, на което има и битови отпадъци и автомобилни гуми, могат да изникнат за часове, а почистването им отнема немалко време и ресурс.

„В даден момент идва проверка от РИОСВ. Глобата в цифрово изражение беше 1600 лева.“, заяви Николай Митков, кмет на Първомай.
Сега екоинспекцията в Радомир дава предписания на кмета за нови проверки, които да бъдат направени. След това пак ги заплашват глоби, кметът е даден и на прокурор, тъй като камионите са снабдени с ДЖи Пи Ес система и се проследяват във всеки един момент.“ – каза Шопски.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here