К. Костадинов: Спиране на ТЕЦ-а е закриване за община Бобов дол! Кметът на Дупница: Ще се отрежат 20% от БВП на областта

„Спирането на работа на ТЕЦ „Бобов дол“ означава 3-4 млн. по- малко в икономиката на община Дупница, а за Бобов дол закриване. Това ще бъде огромен удар.“ Това заяви председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов, който присъства в Кюстендил на среща, на която беше дискутиран Териториалният план за справедлив преход. Кметът на Дупница Методи Чимев подчерта, че централата заработва 20 % от брутния вътрешни продукт на областта и дава работа на над 1000 човека от община Дупница. „По Плана за справедлив преход за нашата област са предвидени едва 10% от общия ресурс, в размер на около 1 млрд. Това трябва да се преразгледа“, каза Чимев.

Методи Чимев и Радослава Чеканска

Депутатът от ГЕРБ-СДС Радослава Чеканска обори твърдението, изложено в Плана, че областта разполага с три термални извора, а обществени сгради в Дупница се отопляват с вода от гейзера в Сапарева баня. “Водата от гейзера е раздадена до последната капка, от извора се отопляват единствено сградата на общината в Сапарева баня, детската градина и училището. Изворът в село Бистрица е на ниво проучване, а трети извор не съществува на картата на областта. Кажете, при положение, че парламентът прие 2038 като краен срок за спиране на въглищните мощности, какво налага в Плана за Кюстендил да се сочи 2026 г. за спиране на ТЕЦ „Бобов дол“?, поиска да знае тя.
От изказването й стана ясно, че в сферата на фантастиката са очертаните планове за развитие на развойна и научно- изследователска дейност. Тя заяви, че според доклад на БАН такава дейност не се вихри активно дори в най- развитите страни от Европа, камо ли пък да е възможно в област Кюстендил, където няма висше учебно заведение. Според Чеканска е неуместно да се говори, че стойността на ТЕЦ „Бобов дол“ може да се замени от развитие на хранително- вкусовата, шивашката и обувната промишленост, както е заложено в Плана. „Тази промишленост и сега е развита в областта, но бележи спад в последните години. Шивашки фирми се изнесоха, не може да се търси ресурс на място, където просто го няма“, каза тя. За извора в село Бистрица кметът Методи Чимев уточни, че 6 години се бори с чиновници в министрествата, над година е продължил дебата с „Басейнова дирекция“ и МОСВ, че иска разрешение за проучване, не за добиване, а административното придвижване на нужните разрешителни върви изключително тромаво и трудно.

Костадин Костадинов, зад него е директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ инж. Любомир Спасов.

„Закриването на ТЕЦ „Бобов дол“ за Дупница означава 800 дупничани, които работят в централата и мините, да останат без препитание. Има още 200-300 души, заети в съпътстващи предприятия. Бобов дол става град заради мината, сега се задържа само заради ТЕЦ „Бобов дол“. Припомнете си какво се случи като се закри подземният въгледобив. Строителни групи от Бобов дол дойдоха да работят в Дупница, след това отидоха в София, сега са в чужбина. 50% от миньорите от подземния въгледобив са в чужбина. Закриването на ТЕЦ-а означава закриване на община Бобов дол и огромен удар върху община Дупница.“, каза Костадин Костадинов. През зам.- министъра на енергетиката той подчерта, че няма смисъл и от разкриването на нови фотоволтаици в района, тъй като в Дупница няма изградена нова подстанция и от енергоразпределителното дружество няма как да ги присъединят към мрежата, за да изкупуват тока. Ако в Бобов дол се направи парк, ще трябва да се разчита на единствената в Дупница подстанция „Марек“, разположена максимално далеч.
„Зачертайте каквото сте написали в Плана, насочете се към хората, направете индустриална зона, нека дойдат солидни инвеститори, тогава ще дойдат кадрите, тогава говорете за закриване на съществуващи предприятия.“, каза Костадинов.

Детелина Борисова

Подкрепи го зам.-кметът на Бобов дол Детелина Борисова, която беше категорична, че без ТЕЦ- а общината се обезкървява. „Нека се работи за преквалификация на хората, но в правилна посока, един миньор не може да стане сладкар. Трябва да се направи индустриална зона, но тук се нуждаем от подкрепата на държавата, за да се изкупи земя, защото в Бобов дол нямаме свободни терени. Инвеститорите идват в Министерски съвет, знаете предварително от какво имат нужда. Това са мерките, не да се пишат общи постулати за затваряне на централата до 2026 г. Затварянето на ТЕЦ-а е нереалистично, държа като краен срок да остане 2038 г.“, каза тя.
„Не ви вярваме“, отсече синдикалистът от ТЕЦ „Бобов дол“ Ивайло Димитров и добави: „Това не е плавен, а форсмажорен преход. При намаляване на мощности в централата преди година бяха освободени 300 човека, обещаваше се работа на всички, но в последствие бяха взети само около 30. Отчитате ли, че от всички въглищни централи само ТЕЦ „Бобов дол“ има инвестиционни намерения, по които се работи реално, които не са само на хартия?“

Зам.- министрите на енергетиката Кр. Ненов и на регионалното развитие Ангелина Бонева взеха участие в срещата, която се проведе в Кюстендил. Домакин беше кметът Петър Паунов.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here