Асен Василев: Шефове на държавни болници взимат по 80 000 на месец, членове на бордове, взимат от порядъка на 15 000 лв, ще ги осветим!

Асен Василев

Финансовият министър Асен Василев възнамерява да освети огромните разлики в заплащането в публичния сектор.

Василев счита, че само след осветяването на тези случаи ще може да се проведе смислен дебат за необходимите промени в заплащането на чиновници и началници на държавни фирми.

 

„Заплатите са много неравномерно разпределени – по министерства, по сектори, за различни длъжности в едно и също министерство. Има членове на бордове на държавни предприятия, които след махането на тавана на възнагражденията взимат два пъти и половина заплатата на премиера“, коментира в ефира на „Дарик радио“ Василев.

 

Според него не е нормално директор на държавна болница да взима 40-50 пъти над средното за болницата. Това означава 80 000 лв. на месец, имаше и други публични данни за 30-40 000 на месец“, каза Василев.

 

Той даде пример и с членове на бордове, които не са изпълнителни директори, а взимат от порядъка на 15 000 лв.

 

 

Според него защо се отпускат средства за заплати на ключови и протестиращи сектори е добър въпрос, но трябва да бъде зададен на парламента. Ние искаме първо да видим реформи в такива сектори.

 

Знаете, че от 50 000 души в МВР само 20 000 са с полицейски правомощия, има огромна администрация, 5000 пенсионери. Най-странното е, че те не знаеха колко са пенсионерите, защото не е въведен режим за уведомяване, каза още Василев.

 

Според него някои институции пък могат да бъдат упреквани, че не са достатъчно активни, като например училищата, които не са успели да усвоят ресурс от 100 млн. лв. за програмата „Заедно в изкуствата и спорта“ и подали проекти само за 45 млн. лв.

 

Високите възнаграждения в държавните фирми бе допуснато с изменение в правилника за прилагане на закона за публичните предприятия, от което много политици се възмущават, но пък не променят. Таванът за заплатите в бордовете, който и без това е висок, бе изцяло премахнат при част от държавните предприятия. Последният опит за реформа в системата на възнаграждения в държавната администрация е от времето на Симеон Дянков.

 

На президента Румен Радев трябва да му се припомнят думите на Данте Алигиери, че в период на морална криза най-горещите места в ада са запазени за хората, които проповядват неутралитет.

 

Това коментира в студиото на Дарик радио финансовият министър Асен Василев, в отговор на въпрос, свързан с позиция на държавния глава. Той посочи, че Радев има различна позиция от правителството за това каква трябва да е външната политика на страната и припомни собствената си оценка за нея, че тя е позорна.

 

По повод поисканото от Радев позиция на Конституционния съд заради решението на парламента да се прекрати концесията на нефтеното пристанище „Росенец“, Василев посочи, че държавният глава не защитава националния интерес с това. „Българският интерес е пристанището да е българско“, обясни министърът като посочи, че това не означава непременно да се стопанисва от държавата, но тя да присъства. Напомни, че след служебното управление е заварен силно намален състав на представителите на „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и Националната агенция за приходите на пристанището.

 

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here