Ужас! „Басейнова дирекция“ опитва да умори ВиК Дупница, гушнаха 390 бона, пратиха в София решението за вдигане на запора

Все още не е вдигат запорът на сметката на ВиК Дупница. Това стана ясно на днешното заседание на Общинския съвет. Темата повдигна председателят Костадин Костадинов, който остро нападна зам.-кмета по финансите Олга Китанова. Костадинов обяви, че той и останали съветници били подведени, че от „Басейнова дирекция“ ще изчистят наказателните лихви по задълженията на водното дружество, след като се осъществи плащане по главницата. Още преди около месец бяха платени 392 214 лв., осигурени чрез заема от 500 000 лв., който общината изтегли за целта. Зам.- кметът Китанова съобщи, че след плащането от „Басейнова дирекция“ са обещали, че ще се спестят 101 947 лв. наказателни лихви. Оказва се обаче, че процедурата по отпушването на сметката на ВиК все още не е факт, тъй като решението се мотае от „Басейнова дирекция“. Въпросът с опрощаването на наказателните лихви ще се реши от ръководството на дружеството в София. Няма яснота кога ще има решение, макар дългът на ВиК Дупница да е изчистен. От главниците по задълженията са останали само около 50 000 лв.
Припомняме, че нееднократно председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов е заявявал, че държавата умишлено бута водното дружество на Дупница към фалита. Както е известно, Дупница иска да напусне областната водна асоциация заради предвидения рязък скок в цената на вода и незначителните средства, които „Кюстендилска вода“ обещава за общината. Вече трета година държавата блокира всяка възможност това да се случи. „С нашите данъци държавата дава пари на ВиК Холдинга, който финансира ВиК дружества. Дават се пари уж като заеми, с тях обаче се увеличава капиталът на дружествата. Така „Кюстендилска вода“ вече има само 1,5 млн. лв. дълг от близо над 4 000 000 лв. до преди месеи, получиха заем, плащат им тока. А нас ни притискат по всякакъв начин, тласкат ни към фалита, за да се откажем от искането си да напуснем асоциацията. Вижте какво става в съседни общини, в Сандански купиха вома за 350 000 лв., община Петрич дават на местното ВиК различни ремонти, чиято стойност е 1 млн. лв. А ние сме принудени да теглим заеми.“, подчерта Костадинов на общинското заседание преди месец. А докато сметката е блокирана, ВиК Дупница едва успява да осъществява своята дейност, това става с помощта на общината. Забавени са и заплатите на служителите. В момента те очакват възнагражденията си за месец май. Припомняме, че за 2022 г. ВиК Дупница отчете загуба от 589 000 лв. приходите са 2 172 000 лв., разходите 2 761 000 лв.
Голямата цел пред ръководството на общината е държавата в лицето на регионалния министър да даде мандат на областния управител на област Кюстендил да гласува за излизането на Дупница от водната асоциация. Това ще позволи на ВиК Дупница да входира свой бизнес план в КЕВР с нова цена на водата. В момента дружеството оперира с цена от 1,37/ куб., определена от преди 13 години. Според плана на държавата обаче, от януари догодина в Дупница трябва да оперира вече „Кюстендилска вода“, а цената за кубик да стане 3,36 лв.

Вище скандала в залата:
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here