Самоковците Ивайло Върбев и Иван Иванов вземат обновяването на Доспевската къща за 132 000 лв.

Кметът на Самоков покани самоковците Ивайло Върбев и Иван Иванов с фирма „Фактори 83“ да ремонтират двора на емблематичната Доспевската къща. Както сме писали, заложената за обновяването сума е  110 000 лв. без ДДС или 132 000 с ДДС. Бизнес дуото е приканено да входира оферта до 21 юни, след като за първата обявена на 4 януари не се появи нито един кандидат. В крайна сметка тя беше прекратена в края на април.
Още по- заплетена пък е процедурата с покупката на етнографско обзавеждане и килими за Дома на зографите, която вече е с два провала. Двете фирми кандидатки направиха куриоз, като не декриптираха подадените документи, поради което бяха отстранени. Офертите им са зачеркнати и при следващата поръчка през март, когато те вече са изрично поканени да участват. За велинградската фирма „Хемус“ е установено, че не отговаря на заданието. „Батекс НД“, които пък се борят за доставката на етнографското обзавеждане, не предоставили документи, удостоверяващи, че отговарят на условията за допускане до участие.
Както сме писали, ремонтът в Доспевската къща включва изграждането на нови алеи от речен камък, каменна чешма, дървен навес, който да се ползва за работилница, сцена, засаждането на нова растителност. Що се отнася до обзавеждането, заявена е нуждата от доставка на автентични старинно писалище, писалищен стол, три миндера, кръгла масичка, квадратна масичка, два салонни стола, столове с дамаска, кресло, канапе, експозиционна витрина, като максимално заложената сума за покупката е 15 850 лв. без ДДС. За 4 килима пък от общината са приготвили до 5394 лв. без ДДС. Целта е мястото да бъде превърнато в музей, където да се разположи експозиция с вещи от самоковския бит. Сградата е обявена за паметник на културата с национално значение през 2008 г. Тя е реставрирана през 80-те години и е предоставена за ползване на Детска художествена школа „Захари Зограф“. Основната едноетажна къща е била дом на семейството на самоковския зограф Димитър Христов Зограф, в близост до нея е ателието му от 1848 г.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here