Тагарев: България ще предостави нова военна помощ за Украйна да продължи своята контраофанзива

Намерения България да предостави нова военна помощ на Украйна, за да продължи отбраната си срещу руската агресия, обяви при встъпването си в длъжност новият министър на отбраната Тодор Тагарев.

 

Помощта обаче няма да уврежда българските отбранителни с особености, уточни той.

 

„Моите намерения първоначално са в три отношения. Първото е да продължим с усилията за укрепване на отбранителните способности на страната. Да се надяваме, че изискванията за еврозоната няма да засегнат бюджета на отбраната. Ще работим заедно за превъоръжаване на армията. Но най-важното са хората. За мен всеки човек е ценен, няма никакви намерения в правителството по отношение на хората в отбраната.

 

Вторият момент е приносът на нашата армия за сигурността в Черно море. Няма как докато до нашите граници е толкова мощна държава като Русия и тя напада суверенна страна, това да води до някаква сигурност. Сигурност ще има, когато и последният окупатор напусне Украйна. Трябва да окажем помощ на Украйна да продължи своята контраофанзива.

 

Третото е въпросът за гражданско-военните отношения и гражданския контрол. Този проблем е видим и има сериозни предизвикателства и вярвам, че заедно ще работим да докажем, че България е модерна страна“, заяви Тагарев пред събралите се да го посрещнат висши военни.

„Като влязох казах, че ще акцентирам върху приемственост и модернизация на армията.

 

Раздвижихме различни проекти за радари, бойни машини, гаубици, сключихме договора за вторите осем F-16.

Имаме първи драфт на отбранителна стратегия. Надявам се, че ще я представите р Министерския съвет.

 

Никога не съм служил на друга държава и винаги съм носил униформата с чест и гордост. Не съм служил на приятелски кръгове, но съм служил за приятелски кръгове, защото всичките ми приятели са в армията.

Надявам се да направите ревизия“, заяви от своя страна служебният министър Димитър Стоянов.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here