Община Самоков хвърли техника да чисти реката в Горни Окол, докато местните питат: От новия голф комплекс ли се затлачва

От община Самоков съобщиха, че са приключили с почистването на коритото на реката в село Горни Окол. Информират още, че акцията се осъществява със средства от общинския бюджет, а целта е превенция срещу наводнения. Припомняме, че през април Светла Деянова би тревога, че в реката тече кал, което не се случвало за първи път. Тя изрази съмнение, че калта се стича от мега комплекса „Голф Окол“, който се строи над селото. Деянова сподели, че са отправили официално питане до институциите във връзка с проблема. Отделно, при протеста на жители на селото в началото на годината, те съобщиха, че през миналата година е имало голямо затлачването под моста в центъра на селото, което според тях отново е заради строителството на комплекса. „През последните два месеца падна сериозно количество валежи, като речното пълноводите не предизвика проблеми в населените места. През миналата година бяха почистени коритата на реките в Продановци, Говедарци, Бели Искър и Широки дол. През последните две години се почистиха реките в селата по поречието на река Палакария. Сериозна превантивна дейност е и поставянето на тръби на река Гръчко дере. Това е една от доста проблемните реки на територията на Самоков, която често прави поражения върху сгради и имоти, които са в близост.“, отчитат причината за проблема от община Самоков.

Специално за Горни Окол обаче Светла Деянова поиска пред близо 2 месеца да се провери от къде идва затлачването. „Подозираме, че може да са изпуснати езерата, оформени в комплекса, или пък тази вода е потекла след измиването на други обекти на мястото. Да не говорим, че в крайна сметка всичката мътна вода отива в първата санитарна зона на язовир „Искър”. Ние нямаме достъп до строежа, искаме компетентните институции да отидат на проверка. Не спираме да се чудим как се стигна до строителство, без проектът да е обсъден с местните, не знаем да е имало обществено обсъждане. Искаме да знаем дали има издадена оценка за въздействие върху околната среда, РИОСВ не си отговарят на телефоните, нямаме чуваемост. За мътната вода в реката сигнализирахме и на кметския наместник. С нея отидохме до края на селото и установихме, че от там идва тази мръсна вода, няма кой друг да я пуска. Не се случва за първи път, но обикновено мърсотията изтича за около час, е, днес не се получи.“, коментира Деянова през април.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here