Градец се проведе традиционният фолклорен фестивал “Хайдушки ручей”, организиран от НЧ “Труд и просвета-1941”, кметство с. Градец и подкрепен от община Костинброд

Фестивалът се провежда за девета поредна година, като с всяка изминала година се разраства все повече.
В тазгодишното му издание участваха над 20 състава с над 400 участници от цялата страна.
Участие във фестивала взеха групи, самодейни и професионални състави, ансамбли и индивидуални изпълнители, в областта на българския фолклор.
Празникът беше открит от кмета на община Костинброд – г-н Трайко Младенов. На сцената бяха поканени зам.- кметът – г-н Александър Ненов и г-жа Снежана Радева – секретар на НЧ “Труд и просвета -1941”.
В речта си г-н Младенов приветства всички с добре дошли, пожела успех на съставите и призова всички участници и гости да продължават все така да популяризират и съхраняват българските традиции и фолклор. Г-н Младенов отбеляза, че село Градец отскоро се радва на нов площад. Подчерта, че в читалището тече ремонт, който ще завърши с изграждането на изцяло нов покрив.
Г-н Ненов отбеляза, че за него е удоволствие да присъства за пореден път на фестивала, в едно от най-красивите села на територията на община Костинброд.
Г-н Ненов отправи апел към всички участващи да продължават все така да развиват българското творчество и фолклор, и да пазят традициите живи. Подчерта, че приоритет на община Костинброд е опазването на културните ценности и българщината.
Целият следобеден ден в красивото българско село Градец звучаха български ритми и се танцуваха български народни танци, съчетани с безброй усмивки на всички малки и големи любители на фолклора.
Журито, в състав – г-жа Екатерина Михайлова – Радулова – дългогодишен учител по изобразително изкуство и музика, и г-жа Радостина Костадинова – преподавател по народни танци в Национален учебен комплекс по култура, наградиха най-добрите участници.
В категория „Танци“ победителите са:
Детски танцов състав:
1. ДТС „Зора“ – Маслово
2. НЧ „Изгрев – 1921“ – с. Волуяк
3. 2. СУ „Д – р Петър Берон“
Танцов състав:
1. Ансамбъл „Гоце Делчев“
2. ТС „Ритми“ – гр. Костинброд
3. ТС „Релакс“ – с. Петърч
Специална награда от журито за най – стилна група, получи ТС „Зора“ – кв. Маслово.
Клуб:
1. НЧ „Изгрев – 1921“ – с. Волуяк
2. „На мегдана“ – гр. Монтана
3. НЧ „Пробуда – 1908“ – кв. Сеславци
В категория „Песни“ наградените са:
Солисти:
1. Свилена Тодорова – с. Волуяк
2. Спаска Борисова – с. Ресилово
3. Петя Димитрова – гр. Костинброд
3. Савина Савова – гр. Костинброд
Певчески групи:
1. Певческа група за автентичен фолклор – гр. Ихтиман
2. Женска певческа група НЧ „Пробуда – 1908“ – кв. Сеславци
3. Група за фолклор „Люлинци“
3. Детска певческа група НЧ „Изгрев – 1921“ – с. Волуяк
Община Костинброд вече се подготвя за следващия фолклорен фестивал – „Шопски наниз“. Неговото 13 издание ще бъде на 9, 10 и 11 юни, когато гр. Костинброд отново ще бъде център на фолклора и културните традиции. Заповядайте!Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here