Прокуратурата повдигна обвинение на „собственикът“ на „Изамет“ Кристиян Христов, незаконно записвал Пепи Еврото

София (31 май 2023) Пред сградата на Българска телеграфна агенция (БТА) служители но МВР задържаха Кристиян Христов. Снимка: Христо Касабов/БТА (ЕД)

СГП посочва, че той е записвал срещи на Петьо Еврото в продължение на пет години

Софийска районна прокуратура повдигна обвинение на Кристиян Христов (формалният собственик на „Изамет“, свързан с аферата „Осемте джуджета“) за незаконно използване на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

За периода от 25.05.2018 г. до 30.05.2023 г. на различни места на територията на София, обвиняемият Кристиян Христов, без надлежно разрешително, което се изисква по закон, е използвал специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация – престъпление по чл.339а, ал.1 от НК.

В хода на разследването е установено, че Кристиян Христов е записвал срещи на обвиняемият Петьо Петров – Еврото с различни български граждани и магистрати.

 

На Кристиян Христов е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1000 лева, както и забрана за напускане на пределите на страната.

Междувременно по същото досъдебно производство обвиняемият Петьо Еврото е обявен за издирване чрез Интерпол и Шенгенската информационна система (ШИС).

Чрез ШИС e обявенo за издирване и детето на Петьо Еврото. Разследването по случая продължава.

Снимка: nova.bg

Макар че от СРП не споменават целите имена на двамата обвиняеми, тази фактология напълно съвпада с разкритията на бившата съпруга на Петьо Петров-Еврото – Любена Павлова. По-рано тази седмица тя разказа пред Антикорупционния фонд (АКФ), че бившият шеф на столичното следствие Петров е ръководил схема за търговия с влияние, в която “на заплата” са били следователи, прокурори, съдии и полицаи.

По думите на Павлова участниците в схемата са били мотивирани с не само с пари, но и с апартаменти, коли, заплахи, компромати и обещания за кариерно израстване.

„Като нямаме доказателства, ще си ги донесем“. Кой е Петьо Еврото

Междувременно прокуратурата и МВР проведоха акция в София, след която стана ясно, че Петров е в неизвестност и е обявен за издирване. Той получи задочно обвинение за принуда и незаконни записи.

Сега Софийската районна прокуратура уточнява, че Петьо Еврото е обявен и за международно издирване чрез Интерпол и Шенгенската информационна система. Издирва се и неговото дете. Това става само няколко дни, след като бившата му жена каза пред АКФ, че повече от година не е виждала детето си от Петров и не знае къде се намира.

Новият обвиняем в този сюжет Кристиян Христов стана публично известен след публикуването на разследването „Осемте джуджета“ на АКФ през лятото на 2020 г.

Става въпрос за твърденията на асансьорния производител Илия Златанов, че е станал жертва на схема за присвояване на бизнес и имущество, осъществена от Петьо Петров със съдействието на бившия ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров и други обвинители.

Христов е човекът, на когото Златанов твърди, че е прехвърлил свои дружествени дялове от групата си от фирми „Изамет“, защото е бил изнудван, че в противен случай синът му Явор Златанов няма да получи животоспасяващо лечение.

В онзи момент Златанов-младши се е намирал в ареста с остра бъбречна недостатъчност. В тази връзка бащата и синът разказаха пред АКФ, че са били принудени да прехвърлят на Христов различни свои активи под натиска на Петров и бившата му съпруга Любена Павлова.

Случаят “Осмете джуджета” беше обект на разследване в Софийската градска прокуратура, което се оказа, че е било тайно прекратено. Държавното обвинение не беше съобщавало никаква официална информация за своите действия от 2020 г. досега. След избухването на открития конфликт между главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов обаче прокуратурата се активизира.

Това съвпадна с решението на Любена Павлова да проговори за тази афера публично за пръв път. Тя твърди, че основният “помощник” на Петьо Еврото в незаконната му дейност е бил Сарафов, а тя никога не е виждала Гешев в бившия ресторант “Осемте джуджета”, ползван от Петров като офис. Павлова твърди още, че не е виждала и не познава бившия следовател и депутат от ДПС Делян Пеевски. Въпреки че признава, че са били съседи в кв. “Бояна” и въпреки че е публично известно, че Пеевски и Петров са били колеги в столичното следствие.

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here