Кметът Гелев посрещна гости от Световната организация по туризъм, „разгърнаха“ древната история на Сапарева баня

Александра Прианте от Световната организация по туризъм и държавният секретар на Хърватия гостуваха в Сапарева баня за представянето на мегапроекта „Древна Германея“. Кметът на курорта Калин Гелев посрещна за събитието още областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, зам.- областния Валентина Караганова, Илинка Никифорова – зам. областен управител на Перник, представители на областни камари на ТПП. Поздравителни адреси бяха получени от министъра на МРРБ Иван Шишков и от Цв. Симеонов, председател на УС на БТПП.

На 1 юни в София бе официалното откриване на 68-ата сесия на Регионална комисия „Европа“ към Световната организация по туризъм (СОТ), която събра събира делегации от близо 40 държави и над 20 министри на туризма. Привлечени от невероятните лечебни свойства на минералната вода и бързо развиващият се балнео и СПА туризм, делегацията набеляза Сапарева баня като от програмата.

Ръководителят на проекта “Древен град Германия” д-р Светла Петрова разказа на гостите за културното наследство на Сапарева баня и за бъдещите обекти, чрез които то ще бъде представено на гостите и жителите на общината. Изтъкната бе хилядолетната история и култура на района, свидетелствата за нейното съществуване и развитие.

Дигитализацията на културното наследство на общината представи Димитър Игнатов, който обобщи туристическия продукт във всички аспекти на туризма.
Проф. В. Панов от Европейския политехнически университет представи формите и дисциплините за обучение на кадри от региона, свързани с успешното реализиране и действие на проекта – в областта на иновациите, зелената енергия, строителството и др.
Арх. В. Петкова обясни методите за техническото преместване на гробницата, нейната консервация и реставрация, значимостта ѝ като елемент от историята и културата на района.
Кметът Калин Гелев благодари за презентациите и обобщи дейностите по настоящия проект, свързани с преместването и експонирането на уникалната гробница.
Името на проекта “Културно наследство и културно бъдеще за община Сапарева баня”, част от проект “Древна Германея” на Мега проекта с национално и приоритетно значение „Сапарева баня – Кюстендил – България”.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here