Президентът на Украйна с много тежко признание, предаден е от Запада

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви днес, че разбира, че би било невъзможно страната му да се присъедини към НАТО, докато Русия води война срещу нея, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Зеленски настоява за членство на Украйна във военния алианс, но държавите от организацията са разделени по въпроса колко бързо трябва да стане това. Западните правителства са предпазливи по отношение на всякакви ходове, които биха могли да доведат НАТО по-близо до война с Русия.

 

Зеленски заяви на съвместен брифинг в Киев с президента на Естония Алар Карис, че присъединяването на Украйна към алианса все още е най-добрият начин да се гарантира нейната сигурност.

„Ние обаче сме адекватни хора и разбираме, че не бива да вкарваме която и да било страна от НАТО във война“, поясни украинският президент. „И затова разбираме, че няма да станем членове на НАТО докато войната продължава. Не защото не го желаем, а защото е невъзможно“, добави Зеленски.

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че „много европейски страни са наясно с проблемите, които биха възникнали при евентуално присъединяване на Украйна към НАТО, но САЩ поръчват музиката“, предаде Ройтерс.

Той направи това изявление на редовна пресконференция, в отговор на въпрос за стремежа на Украйна да се присъедини към западния военен съюз.

Песков добави, че евентуално украинско членство в НАТО би причинявало проблеми в продължение на много години и подчерта, че Русия ще защити своята сигурност и интереси. Според Песков това изключва разширяването на НАТО към границите ѝ и присъединяването на Украйна.

Тази тема е водела до конфликт в продължение на много години и много страни от Европа си дават сметка за това, добави говорителят на Кремъл.

„За съжаление, в НАТО музиката все пак и се поръчва, и се плаща от Вашингтон. Европейските държави, за съжаление, са само послушни инструменти в този оркестър. Такава е ситуацията“, отбеляза Песков.

Според говорителя на Кремъл изявленията на украинския президент Володимир Зеленски за евентуално членство на Украйна в НАТО говорят за липса на готовност, желание и способности от страна на Киев да решава съществените проблеми на масата за преговори, предаде БТА.

Песков добави, че все още няма предпоставки за преговори между Москва и Киев.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here