Барелеф пази спомена за Генадий Ихтимански в Ихтиман, кметът откри монумента пред погледа на потомък на героя 

Барелеф на революционера духовник архимандрит Генадий Ихтимански откриха в Ихтиман. Кметът на общината Калоян Илиев, председателят на Общинския съвет Николай Начев, зам.- кметът Тони Кацаров, съветникът Светослав Пашунов, представители на Инициативния комитет, благодарение, на който е осъществена идеята, се събраха за тържеството. Присъства и един от наследниците на Ихтимански- Йордан Кошев.

Духов оркестър към читалище „Слънце 1879“ огласи площада в чест на събитието, което събра много жители на общината. Всички отдадоха почит пред паметта на Христо Ботев и архимандрит Генадий Ихтимански. Директорът на музея Велина Минева припомни, че ихтиманецът е участвал дейно в Априлското въстание, след което продължава революционна дейност, участва Сръбско- Турската война от 1876 г. и Руско- Турската 1877-1878 г. След освобождението стана игумен на Горнобанския манастир, а към 1881 игумен на Драгалевския манастир. След Съединението става свещеник към Първи Софийски пехотен полк.

Барелефът е изграден по идея на кмета Илиев, за да осъществи тя, е сформиран Инициативен комитет, в който участват зам. кметът Тони Кацаров, председател е Веселина Минева, зам.- председател Стоян Дойчев, Веселка Балабанова, Емил Божилов, Николай Балабанов и др. Автор на скулптурата е Емил Божилов. Молебен отслужи отец ставрофорен иконом Йосиф Серев. Кметът изтъкна приноса на Генадий Ихтимански в битката за освобождение и ярката диря, която той е оставил в историята на Ихтиман. Благодари на всички, спомогнали инициативата по изграждането на паметника на „Този паметник ще остане поколенията, за да напомнят вечно на ихтиманци за съдбата и смелостта на патриота, революционера и духовника- скиталец отец Генадий Ихтимански.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here