Осмокласник нахлупи калпака на Ботев за честванията в Дупница, кметът и много граждани поднесоха цветя в памет на революционера

Осмокласникът от гимназията в Дупница Димитър Димитров нахлупи калпака на Христо Ботев по повод отбелязването на героичната смърт на революционера. Десетки дупничани се събраха пред школото, носещо името на поета, за да се поклонят пред делото му 147 години след неговата гибел.

Димитър и негови съученици пресъздадоха събитията по превземането на кораба „Радецки“ и обявлението на Ботев пред капитана, че четата е тръгнала да освобождава България и отказват да предадат оръжията си. След това програмата включваше изпълнения на стихотворения на Ботев. Петър Захаринов рецитира „На прощаване“, а Георги Захаринов „Моята молитва“ и др. Анна Ризова емоционално припомни неповторимия шедьовър на Вазов „Опълченците на Шипка“.

Цветя пред паметника на революционера положиха кметът Методи Чимев и зам.- кметът Крум Милев, председателят и зам.- председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов и Йонко Гергов, общински съветници, представители на партиите ДПС, „Възраждане“, много граждани. В 12 часа, под звуците на сирената, всички присъстващи сведоха глава пред подвига на Ботев и героите от неговата чета.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here