Гешев вече не е началник на Борислав Сарафов! Извадиха следствието от прокуратурата!

Снимка от в. Дневник: борислав Сарафов и Иван Гешев искат промени в наказателния кодек, тъй като бил стар и ги обесилвал срещу съвременната мафия

Националната следствена служба беше извадена от прокуратурата, така Иван Гешев вече не е началник на Борислав Сарафов. С промените на второ четене то става независима структура и ще се ръководи от директор. Досега ръководител на службата беше водена от главния прокурор. Предложенията за отделяне бяха направени от Петър Петров от „Възраждане“ между първо и второ четене, но правната комисия не ги е разгледала, тъй като са били част от отхвърлен на първо гласуване законопроект.

С измененията сега номинация за директор на следствието ще могат да се правят от не по-малко от трима от членовете на ВСС и от министърът на правосъдието. Създават се окръжни следствени служби към всеки областен административен център, а за София – и следствена служба „София-град“.

Сериозен дебат предизвикаха промените.

Депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков напомни, че сливането на следствените органи с прокуратурата е станало още през 2009 г. По думите му така прокуратурата е образувала следствено-прокурорска съветска система.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова взе думата и заяви, че никой не е наясно какво гласува.  „Под формата на редакционни и технически поправки се пренаписва целият законопроект. Някакво ново мнозинство между „Възраждане“ и ГЕРБ пренаписва цялата съдебна реформа. Г-н Борисов гледа настрани… станете и го кажете!“, ядоса се Нинова.

Независимият депутат Радостин Василев също каза, че така законът се пренаписва и добави „Така се осра това Народно събрание“.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова също се включи в дискусията като обясни, че това не било реформа и така се дава лош сигнал.

„В момента между първо и второ четене променяме принципно два важни момента в Закона за съдебната власт – организационната структура на НСлС и производството за дисциплинарна отговорност на съдиите, прокурорите и следователите“, каза Йорданова.

Станислав Балабанов пък отбеляза, че по време на гласуването на така важните реформи от ПП-ДБ ги няма половината.

Десислава Атанасова от ГЕРБ помоли колегите от ПП-ДБ и ИТН да не говорят от името на ГЕРБ. Доскоро бяхте в коалиция, отбеляза тя.

За езика, който използва от трибуната, Радостин Василев получи забележка от ръководещия заседанието Росица Кирова след като обяви: В битката между Иван Гешев и и директорът на следствието Борислав Сарафов направихте следствието независимо, браво!

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here