Танцьори от 5 страни във вихъра на танца в центъра на Дупница, кметът: „Мир на Балканите“ е уникален фестивал, който обединява  

Танцьори от пет страни си дадоха среща в центъра на Дупница на старта на Международния фестивал „Мир на Балканите“, който от 22 години радва дупничани. Пременени в традиционните за своите страни носии, таланти от България, Молдова, Сърбия, Казахстан и Мароко се стекоха към площада за откриването на феста.

С пищна премяна в златно и червено впечатлиха казахстанците, които не спряха да се усмихват. Черногорците пък пяха с цяло гърло народни песни и химна на своята страна. Старт беше даден с химна на България, а красивата хореография със знамена на младежите от „Дупница 2000“ остави зрителите без дъх. Момичетата умело въртяха знамената, а в последствие посрещнаха и флаговете на гостите. Беше отслужен водосвет, след което танцьори от всяка от участващите във фестивала страни изнесоха знамето на „Мир на Балканите“, което тържествено беше издигнато.

Гостите и участниците поздрави кметът на община Дупница Методи Чимев, който подчерта важното послание за мир, което носи събитието. „Началото на това послание беше положено от нашия съгражданин режисьор- хореографът Воин Войнов. Заедно с младежите от сдружение „Дупница 2000“ той полага през 2002 година основите на първия и единствен по рода си международен, фолклорен фестивал в Югозападна България „Мир на Балканите“. Благодарение на него продължава да се пази традицията на това фолклорно богатство за нашия град.

Трябва да отбележа факта, че „Мир на Балканите“ е признат не само от Министерство на културата, но е част от световната организация за нематериално изкуство на ЮНЕСКО. Признание, което се дава само на заслужилите и доказалите се. Това признание е огромно постижение за нашите младежи и трябва да се гордеем с това. Скъпи гости, бъдете сигурни, че сте поканени на единственото по рода си фолклорно събитие, което обединява хора от различни държави, нации и религии в името на най- великата човешка ценност- мирът и свободата. Този фестивал съхранява нестихващия стремеж на човека към красотата и съвършенството, към истински стойностното духовно обединение на народите. Желая успешно представяне на всички ансамбли.“, пожела кметът. С това официалната част на събитието приключи, а сцената превзеха танцьорите
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here