„Празникът на черешата 2023“ от 23 до 25 юни в Кюстендил

За поредна година община Кюстендил посреща „Празникът на черешата 2023“. По традиция той е в три дни от 23 до 25 юни, като кулминацията е през втория, когато е официалното откриване, съпътствано с изложба-базар на черешовия плод.

Десетки изложбени маси биват аранжирани и покривани с този ярък и вкусен плод – подреждат се и майсторски изплетени вешала.

Провежда се базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители. Търговци и занаятчии от цялата страна представят своите майсторски произведения. А гостите на празника участват в състезателни игри с череши.

Ежегодно третия ден е посветен на Кулинарната надпревара „Череши в кухнята“. В трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари този плод намира широко приложение – красиви пити, сладка, компоти, сиропи и ракия от череши красят конкурсните маси, а кюстендилци и гостите на града с изумление откриват многообразието на черешовия свят и опитват от неповторимите кюстендилски изделия и ястия с череши.

Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.

Събитието се организира ежегодно от 2008 година насам. Неизменен партньор на Община Кюстендил е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас.

Заявки за участие ще намерите на следни линк: http://kultura-kn.info/…/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0…

Очаквайте скоро пълната програма на празника!
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here