КЕВР сгази волята на Дупница, подпечата бизнес плана на „Кюстендилска вода“ с цена на водата от 3,65 лв. 

Комисията за енергийно и водно регулиране сгази волята на цяла Дупница, опитваща се вече от 2 години да напусне областната водна асоциация. В петък целият Общински съвет, кметът Методи Чимев, служители на местната администрация и на общинското дружество ВиК Дупница излязоха на протест. Оправените искания бяха МРРБ да уважи оттеглянето на общината от обединението, а КЕВР да одобри бизнес плана на местното ВиК. Вместо това, днес КЕВР прие решение, с което одобри бизнес плана за ВиК услугите на „Кюстендилска вода“ ЕООД за новия регулаторен период 2022-2026 г. Новите тарифи влизат в сила от 1 юни т.г. Според разчета, цената за снабдяване с вода се променя от 2,016 лв./м3 с ДДС на 3,654 лв./м3 с ДДС. Тя трябва да влезе в сила за Дупница от догодина. От КЕВР съобщават, че утвърдената цена била значително по-ниска от нивото на социална поносимост за област Кюстендил, която е 5,616 лв./м³.

От регулатора сипят суперлативи за бизнес плана на „Кюстендилска вода“, който предвиждал инвестиции в размер на 2,528 млн. лв., след приспадане на предвидените инвестиции за община Дупница за периода 2022-2023 г. А те възлизат на колосалните… едва 175 000 лв. на година при сметки за вода от общо 3 млн., които дупничани ще плащат към Кюстендил. От кюстендилското дружество обещавали и постигнат съответствие от 99,59 % за големите зони на водоснабдяване и 98,54% – за малките зони. Интересно как ще обосноват тези мечти, например, пред жителите на Мурсалево, които излязоха на протест заради лошото качество на водата, а кметът на селото призова хората да не плащат за вода. Председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов пък нееднократно е подчертавал, че „Кюстендилска вода“ не поддържа канализация по селата. Отделно дружеството „Кюстендилска вода“ е затънало в дългове в размер на около 4 млн. лв. В Дупница нееднократно е подчертавано, че цената на водата от 3,65 лв. е нереалистична, защото водоснабдяването е гравитачно. За разлика от Кюстендил, където се ползват помпи, които освен вода, помпат и сметките за ток. По закон обаче не може при областна асоциация да има различни цени. Представители на всички политически сили в града коментират, че в тази ситуация Дупница се оказва златната кокошка на Кюстендил. 

Служители на ВиК начело с управителя бяха на протеста.

Затова от местната управа се опитват всячески да закрепят финансовото положение на ВиК Дупница с идеята дружеството да продължи да функционира. По думите на кмета Методи Чимев, за 1 година общината е осигурила около 2 млн. лв. за ВиК Дупница. Отделно непрекъснато го подпомага, за да може да се отстраняват авариите. Припомняме, че през 2021 г. беше изтеглен заем от 1 млн. за ремонти на невралгични участъци по мрежата в Самораново, Яхиново и Червен брег. Само преди около седмица беше подписан договор за заем от 500 000 лв., чрез който да се покрият част от задълженията на ВиК към НАП. В момента приходната агенция е наложила запор на сметките и прибира 55% от приходите. Голямата надежда в Дупница беше да се одобри напускането им от асоциацията и КЕВР да приеме дупнишкия бизнес план с цена на водата от 2,50 лв. за куб. Според сметките, това ще бъде остатъчно, за да може дружеството да изплати задълженията си от 2 млн.лв. и да работи нормално. В момента то оперира с цена на водата от 1,37 лв. за куб, която е от преди 13 години.

Надеждата за това обаче бе попарена от КЕВР. От регулаторния орган пишат, че общината е член на обединението по силата на решения на Общински съвет – Дупница от 24.06.2016 г. и 30.09.2016 г., последвани от решение на Общото събрание на Асоциация по ВиК-Кюстендил /АВиК/ на 20.10.2016 г. На 04.12.2018 г. е подписано допълнително споразумение към договора, съгласно което от 01.01.2020 г. „Кюстендилска вода“ ЕООД е следвало да започне да предоставя ВиК услуги на територията на община Дупница. На 17.09.2020 г. е подписано нов анекс, според който това следва да се случи от 01.01.2021 г. И двете споразумения не са изпълнени. На 25.04.2023 г. Общото събрание на АВиК-Кюстендил е взело решение със 75,70% от гласовете решение, според което от 2024 г. Кюстендилска вода“ ЕООД ще започне да предоставя ВиК услуги в община Дупница, като това е отразено и в представения от дружеството бизнес план. На същото заседание Общото събрание на АВиК-Кюстендил не е приело искането на община Дупница да напусне асоциацията по ВиК. На 26 май от Министерство на регионалното развитие и благоустройството излязоха с прессъобщение, че подкрепят предложения от „Кюстендилска вода“ ЕООД бизнес план за периода 2022-2026 г. Съгласно бизнес плана от 2024 г. водният оператор ще предоставя ВиК услуги, както на обслужваните дотогава потребители, така и на жителите на община Дупница.
Вижте видеоканала ни:


2 COMMENTS

  1. Виновни са ръководството на Дупница!Защо влязоха в асоциацията ? Сапарева баня се оказаха по хитри.При наличието на язовир и планина сега ще плащаме водата на Кюстендил.Да се образува ново ВиК ида имаме по евтина вода .Идат местните избори .Хора мислете за кой да гласувате!

  2. Спирам да плащам такава цена! Призовавам всички дупничани да го направят, нека ни съдят целия град. Ако не- на барикадата!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here