Хр. Терзийски: За 3 години са регистрирани 110 000 сигнала за домашно насилие на телефон 112

Днес Народното събрание прие на първо гласуване Закона за защита от домашното насилие, на който депутатът от Кюстендилска област Христо Терзийски е един от вносителите.
„Зад това посегателство срещу основни човешки права стои не просто статистика, а реални човешки съдби. И пострадалите се нуждаят не само от съпричастност, но и от засилена законова защита и ефективен институционален механизъм, който да гарантира сигурността и правата им.
За последните 3 години са регистрирани близо 110 000 сигнала за домашно насилие на телефон 112 и са издадени близо 10 000 заповеди за защита по реда на ЗЗДН. С други думи всеки ден има около 100 сигнала за домашно насилие, които постъпват на спешния телефон. И при всеки 10-ти от тях операторът освен полиция, е насочил сигнала и към център за спешна медицинска помощ, защото се е касаело за тежко физическо насилие.
За съжаление 9 от 10 подадени сигнала биват изтегляни от страна на пострадалите от домашно насилие във фазата на досъдебното производство и извършителят не бива наказан. Това е убедителен аргумент от необходимостта от засилена законодателна и институционална защита. Очаквам Парламентът в кратки срокове да приеме окончателно Закона за защита от домашното насилие.“ – коментира Христо ТерзийскиВижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here