ФЕЦ „Бобов дол“ тръгва за ЧНГ, до 2024 г. ТЕЦ-ът пуска и 42 мегаватови газови когенератора

През февруари директорът на централата Л. Спасов и К. Лазарова от Борда на директорите направиха първа копка на фотоволтаичната централа.

По план се движи изграждането на 100 мегаватовия фотоволтаичен парк край ТЕЦ „Бобов дол“ върху старото шламохранилище.  Въпреки че теренът е отдавна рекултивиран, използването му с други цели би било затруднено. Разполагането на панелите върху него, вместо върху плодородна земеделска земя, е двойна грижа към околната среда. ФЕЦ „Бобов дол“ трябва да произведе първия си мегават зелена енергия дни преди да е изтекла настоящата 2023 година.

Л. Спасов с кметовете на Дупница и Бобов дол.

От ръководството са се доверили на компании, лидери в областта за производството на панелите и на най-опитната българска фирма за изграждане на конструкциите, което е гарант, както за качеството на изпълнението, така и за спазване на проектните срокове.

Освен фотоволтаичния парк, в програмата са заложени още изграждане на батерийно стопанство и инсталация за биогаз. За изграждането й отново е избрана утвърдена европейска компания, която има изградени над 37 подобни инсталации в държави като: Германия, Дания, Италия, Словакия, Латвия. Очаква се оборудването да пристигне преди края на годината, а пусковият срок е предвиден за лятото на следващата година.

До края на 2024 година е предвидено да заработят и 42 мегавата газови когенерации, които освен чисто производство ще допринесат за по-добра енергийна ефективност на централата.

ТЕЦ „Бобов дол“ е застанал убедително на пътя на зелената трансформация. Цикълът от мерки и инвестиции предвижда видима промяна до края на 2025 година.  Според експерти това е централата, която има най-голяма готовност от всички български ТЕЦ да реализира прехода към зелена икономика.

Важна част от трансформацията на ТЕЦ „Бобов дол“ е инфраструктурата, която е удобна за изграждане на индустриален парк. Това ще осигури безспорен подем на местната икономика.

Наближава и моментът, когато централата ще се присъедини към националната газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“ и ще използва природен газ при разпалване на блоковете си. Това ще елиминира тъмния цвят на пушека от комините, характерни при разпалването на блоковете на мазут. Инвестициите на дружеството в съоръжения, използващи природен газ, ще ограничат значително и праховите частици в „Бобов дол“ и околностите.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here