Служителите на НОИ- Кюстендил с едночасова предупредителна стачка, искат по-високи заплати

Служители на Националния осигурителен институт в Кюстендил излязоха днес на едночасова предупредителна стачка, която бе организирана от синдикалните структури. Увеличение на средствата за заплати с не по-малко от 30% е сред исканията на служителите. Те настояват и за конкретен механизъм за увеличението на възнагражденията на всички служители в системата. Протестиращите издигнаха плакати с искания увеличението да бъде със задна дата – от 1 януари тази година.

За да бъдат тези искания удовлетворени, е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 30 милиона лева, но към момента в проектозакона при разходите за персонал на НОИ не са предвидени увеличения.

„Много сме натоварени. Допълнителните ни задачи са много. Законодателството се променя и ние трябва да реагираме адекватно. При нас вече има прецедент, имаме напуснали служители. Една брутна заплата на експерт варира от 1 200 до 1 300 лева, чистото възнаграждение е около 1 000 лева, което е малко над минималната заплата“, обясни Силвия Стоичкова, председател на синдикалната организация на КНСБ.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here