Депутати и симпатизанти на ГЕРБ в защита на Борисов. В СГП го разпитаха за „Барселонагейт”

Бойко Борисов пристигна с джип на НСО, с който директно влезе в паркинга и не говори пред журналистите и симпатизантите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е бил разпитан като свидетел в Софийска градска прокуратура по делото за къщата в Барселона.

 

Това каза адвокатът му Менко Менков след края на разпита. Той и Борисов се отправиха към Съдебната палата, където предстои друг разпит за лидера на ГЕРБ.

„Адвокатът каза да не коментирам. Благодаря на хората за съпричастността“, каза Борисов на излизане от СГП.

 

Повече 200 членове и симпатизанти на ГЕРБ се събраха пред прокуратурата на ул. „Черковна“, за да подкрепят Борисов,

който влезе на разпит по призовка от СГП.

Депутатите на ГЕРБ напуснаха парламента, за да отидат да подкрепят лидера на партията.

Отивайте в парламента да вършите работа“, нареди той на депутатите от ГЕРБ, които го чакаха пред прокуратурата. След това се качи в черна „Тойота“, докато симпатизантите скандираха името му.

 

Бойко Борисов пристигна с джип на НСО, с който директно влезе в паркинга и не говори пред журналистите и симпатизантите.

 

Лидерът на ГЕРБ е призован за разпит от две прокуратури в един и същи час – в Софийската градска прокуратурата по т.нар. дело „Барселонагейт“ и във Върховната касационна прокуратура по сигнал на гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба. За призовките съобщи самият Борисов на брифинг в понеделник.

 

„В бързината са ми изпратили две призовки по едно и също време. На 2 различни места в един и същи ден! Казвам го, за да се шегувам, но това е факт. Ако не отида на едното, какво ще кажат: „Не се е явил, трябва да арестуват“ или как. И това има ли някакво значение? Ще ви направи ли по-слаби, по-колебливи?“, каза тогава Борисов.

 

На място пред прокуратурата са представители на ръководството на ГЕРБ и знакови фигури от партията, сред които заместник-председателят Даниел Митов, председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, членовете на Изпълнителната комисия Деница Сачева, Вежди Рашидов, Делян Добрев, Костадин Ангелов и други. Към тях се присъединиха и симпатизанти, които скандират пред прокуратурата.

 

Даниел Митов определи разпитите на Борисов и обявеното искане на депутатския имунитет на Делян Добрев като опит за натиск срещу намеренията на ГЕРБ за съдебна реформа.

 

„Не разбираме защо се притоплят манджи в момент, в който се работи по съставянето на правителство и по работата върху много сериозна съдебна реформа“, каза Даниел Митов и добави, че сигналите срещу Борисов са „фалшиви“.

 

„Самото ни присъствие е ясна декларация за това, че няма да се огънем. Ще продължим с усилията си за съдебна реформа и да направим кабинет“, отсече зам.-председателят на ГЕРБ.

 

Ние ще бъдем тук унижението към нашия лидер не спре“, заяви Вежди Рашидов. „Това е един човек, който заслужава похвали за всичко, което е направил“, добави Рашидов.

 

Междувременно от пресцентъра на прокуратурата разпространиха съобщение:

 

„Във връзка с медийни запитвания относно основанията за призоваване на бившия министър-председател Б.Б., пресцентърът на Прокуратурата на Република България заявява, че твърденията за това, че се касае за „стари сигнали“ и внушенията за нередности при прилагането на процедурите не отговарят на истината.

 

Същият е призован по законоустановения ред за снемане на обяснения във връзка с проверка по реда на чл. 145 от ЗСВ, водена от Върховна касационна прокуратура по сигнал от гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба с власт от Б.Б. – председател на политическа партия, М.Н. – бивш министър и др. лица. За нея пресцентърът на Прокуратурата на Република България уведоми обществеността на 23.05.2023 г. (https://prb.bg/bg/news/aktualno/64730-pressaobshtenie)

 

„Б.Б. е призован на разпит и във връзка с досъдебното производство, ръководено от Софийска градска прокуратура, медийно известно като “Барселонагейт”.

 

Всички твърдения с медиен характер в различен от посочения смисъл не почиват на фактите и не отговарят на обективната истина.

 

На въпрос дали искането за смяната на Гешев е лепилото между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Митов отговори, че лепила много, ама спойката е друго нещо.

Томислав Дончев напомни, че политиците са граждани също. Той обясни, че не знае Борисов защо е викан на разпит днес.

Вежди Рашидов заяви, че няма друга такава държава – така да се отнася някой към един политически лидер. „Няма такъв европейски пиар никъде другаде“, обясни той. Относно дали Борисов може да бъде арестуван отново, Рашидов заяви, че всичко може да се очаква в тази държава. Според него лидерът на ГЕРБ е невинен. „Съжалявам, ама така държава не се прави“, каза той.

 

Очаквайте подробности

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here