Светослав Андреев: Със своето дело светите братя Кирил и Методий оставят диря, която продължаваме да следваме и до днес

Светослав Андреев

Уважаеми учители,

Уважаеми просветни и културни дейци,

Уважаеми читалищни деятели,

Уважаеми съграждани,

За мен е чест и удоволствие да Ви поздравя по повод на един от най-светлите български празници – 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Макар и с ново название, от край време ние българите честваме днешния ден с чувство за национална гордост, с особена тръпка в сърцето, която ни прави съпричастни към велики исторически моменти, оставили дълбока следа в световната летопис.

Българският език и писменост са сред официалните езици на голямото европейско семейство и нищо от това не е случайно, то има своята далечна историческа причина. Със своето дело светите братя Кирил и Методий оставят диря, която продължаваме да следваме и до днес. Те прекрасно са осъзнавали факта, че няма народ без свой език и култура. Създаването на новата азбука е сред причините за развитието на българската държава, духовност и книжовност. Тази азбука изиграва и огромна роля за нашето възраждане, както и за оцеляването на бита и културата ни.

Не мога да пропусна и делата и на цяла плеяда книжовници, духовници, патриоти и учители на нацията, сред които Патриарх Евтимий, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Левски, Ботев, Бенковски, Каравелов, Раковски, Захари Стоянов и много други.

Сигурен съм, че и днес сред нас има просветители, които милеят за род и родина, за своя език и писменост, за съхраняването на националния идеал. Учители, творци, хора на свободното словото, на перото, чийто живот е кауза, отдадена за възпитаване на следващото поколение истински българи.

ПОКЛОН ПРЕД ВСИЧКИ ВАС!

Благодаря ви от сърце за себераздаването, за силата, с която носите отговорността всеки ден, пренебрегвайки собствените си проблеми. В тежки времена като днешните – вие сте тези, от които зависи ценностното оцеляване на нашия народ.

Пожелавам на Вас и семействата Ви здраве, по-спокойни дни и не губете вдъхновение! Имайте сили, за да продължите да дарявате на идните поколения своите знания, душа и любов!

Вярвам, че колкото и да е трудно, ще успеем да оставим на децата си един по-добър свят, а на света – грамотни, мислещи и вдъхновени българи!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here