Гражданите на Кюстендил питат, кметът Паунов отговаря: Заварихме общината на предпоследно място по средна заплата, зад нас сега са Благоевград, Видин Силистра, Хасково и Смолян

Петър Паунов

За пореден месец кметът на община Кюстендил Петър Паунов отговаря на въпроси на гражданите, които предварително бяха зададени до общинската администрация или чрез медии.

Питанията варираха в различни сфери, като сред най- честите бяха премахване на опасни дървета, почистване коритото на река „Банщица“ от избуялата трева след дъждовете, както и косенето на тревни площи. Дупките по улиците, също бяха сред зададените въпроси. Какво се случва с работни места и инвестиции, също бяха теми на питания.

Чрез 4ВЛАС граждани попитаха:

Георги Владимиров: До какъв етап са стигнали проучванията за изграждане на ескалационно съоръжение, което да свързва централния площад “Велбъжд” и средновековната крепост на хълма Хисарлъка, за което се заговори преди повече от една година?

Елена Петрова: Готово ли е от утре, 24 май, да бъде пуснато атракционно влакче до лесопарк „Хисарлъка“, какато обявихте?

На първият Паунов заяви: „Окончателният доклад не ни е предаден, но се знае че има свлачищни процеси при р-т „Бохемия“, част от пътя е затворен, така, че прогнозите са, че хълма не би издържал това. Все пак, чака ме окончателния доклад, за отстраняване на аварията и ще го оповестим публично, както и мерките, които ще бъдат взети за това.

По втория въпрос, кметът каза: За съжаление не е готово, тъй като тече процес по сертификация и когато това стане, ще е на разположение на нашите съграждани.

„Над 1000 дка площи коси в момента община Кюстендил, почти всички са окосени поне по веднъж, в центъра на града са окосени по повече пъти и в част от кварталите и там, където видимостта би попречила на движението. Ако се включат повече наши съграждани в окосяването със сигурност ще е още по- лесна поддръжката. И ако някой смята, че 1 000 дка, това не са масив, това са стотици градинки, паркове под различни наклони могат да бъдат поддържани при тези пролетни дъждове без да има високи треви, очевидно не е свързан с реалността .
В момента се коси на 4 дни, ако смятате, че имаме ресурс да косим на 4 дни, очевидно не сте запознат с технологията и възможностите на нашата община. Не ми е известно и в света да има място във валежния сезон, където да няма треви които да са по- високи, уверявам ви, че с колегите правим невъзможното“, заяви Паунов.

„Тези огромни дървета при кафето на Чудомир ще бъдат ли отрязани своевременно или ще чакаме ураган да стори непоправимото“, попита Анета Костова.

Кметът обясни, че зелената система на Кюстендил е създадена през 50-те години на миналия век, а средната възраст на дървесните видове е около 70 години, като отделни видове надхвърлят 80, 90, дори 100 години. „В тази връзка е предизвикателство пред общината подмяната на дървесната растителност, особено тази разположена по тротоарите. Отделни дървесни видове са ценни и общината се стреми да полага специфични грижи. Само за миналата и тази година са засадени над 300 дървета в община Кюстендил, а се реже там където има опасни дървета, където пречат на сгради или подкопават имот“, обяви кметът.

Той припомни, че през 2020 година Общината е наела лицензирани специалисти, които да обследват дърветата в центъра на Кюстендил, както и 4 чинара в квартал „Колуша“. Експертите са посочили в доклада си, че няма основание въпросните дървета да бъдат отсечени, като те са в добро фитосанитарно състояние. Росица Апостолова попита кога дърветата ще бъде окастрени. „Дърво намиращо се на улица „Неофит Рилски“, на 50 метра от Общината принуждава хората да ходят по улицата, защото е обрасло почти до долу. Не е само то“. Кметът Петър Паунов обясни, че се извършва непрекъснато кастрене, като и това дърво ще бъде включено в системата. „Хиляди са дърветата, но екип, който работи с вишката е един“, отговори кметът.

Във връзка с питанията за работните места и инвестициите в Кюстендил, кметът ги изброи и заяви: „Към момента има 319 работни места на Бюрото по труда в Кюстендил. Не зная какви работни места очаквате да се отворят, но аз не откривам сфера, в която да няма. Съобразно специалностите можете да се ориентирате. Що се отнася до инвестиции и вие самите можете да инвестирате, има достатъчно свободни терени“, заяви Паунов.

Той предостави и статистика за първото тримесечие на НСИ за средната работна, според която област Кюстендил е на 6-о място в страната. „Заварихме я на предпоследно място, зад нас сега са Благоевград, Видин Силистра, Хасково и Смолян. Четири от тези области са със средна работна заплата за месец март под 1300 лв. Средната работна заплата за Кюстендилска област е 1344 лв. Заплатите не са най-ниските в страната, а работни места има. Не са заети и работните места в Общината, които обявихме“, посочи още кметът.

Стана ясно, че от утре, 24 май ще бъде пуснат фонтана пред галерията в града.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here