Мащабна реклама за привличане на туристи планират в Рила, във фокуса средновековната църква „Св. Архангел Михаил“

Новото оборудване се купува с цел да се правят презентации, свързани със средновековната църква в Рила. На снимката археологът Антонио Траянов, който работи па реставрацията, показва стенописите.

Мащабна рекламна кампания трябва да превърне бижуто на Рила- средновековната църква „Св. Архангел Михаил“ в магнит за туристите. Припомняме, че местната администрация изпълни успешно проект по консервация и експониране на стойност 1 567 036,90 лв. с ДДС. Сега предстои стъпка за популяризирането му. Църквата ще бъде част от групов паметник на културата — „Ансамбъл “ Бабинска махала“ в гр. Рила. Предвидено е създаване на видео, отпечатването на 2000 информационни карти, направата на нов сайт с информация за църквата, килийното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и „Ансамбъл „Бабинска махала“ в гр. Рила“.

В професионално студио ще се запише аудио за презентации, което ще бъде преведено на чужди езици. Също така ще трябва да се направят указателни табели, които да указват на туристите как да стигнат до мястото. Договор за изпълнение на заложените дейности е подписан с пловдивската фирма „Висталис“ ЕООД Пловдив Йордан Пашов. Той е на стойност 62 480 лв. без ДДС или 74 856 лв. с ДДС. Както вече съобщихме, през април община Рила обяви и обществена поръчка за доставка на ново обзавеждане за килийно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, чрез която да се правят презентации на църква “Свети Архангел Михаил”. Осигурените средства са в размер на 27 600 лв. с ДДС, финансирането е част от проекта за консервация, експониране и осигуряване на достъпност до античната и средновековна църква “Свети Архангел Михаил”.

Храмът се намира в Стара Рила.

Ще се купят екран за прожекции, проектор, 20 посетителски столове, 2 офис стола, 3 пуфа, маса, три бюра, конферентна маса, още две бюра, щори, помощна маса за предверие, ъглов миндер, шкаф и 3D принтер за сувенири. Всичко ще се ползва за провеждането на презентации пред туристите. Тук все още не е обявен победител, подалите оферти фирми са 5, включително спечелилата договора за осъществяването на рекламата.  Средновековната част на черквата е датирана 11-12 век, намира се в стара Рила. Реставрирани са 55 кв. средновековна живопис, 35 кв. възрожденска само в средновековната част на храма. По време на Възраждането черквата се надстроява, като се добавя т.нар. възрожденска част.

Храмът е истинска съкровищница, от която изскачат най- различни находки. Включително сандъче, в което са се пазели мощите на светец. За съжаление, от него е останал само обковът и е невъзможно да се определи на кого са били мощите. Открити са стенописи от византийска и императорска школа, датирани от времето на Василий II Българоубиец. Част от стенописите представляват Възнесение Христово, Св. Петър и Павел, има много нетипично изображение на тримата светци войни- Свети Георги, Свети Теодор Тирон и Свети Теодор Стратилат. Има изображение на император Константин Велики и майка му Елена, но от нейния образ е запазен само силуетът.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here