ТЕЦ „Бобов дол“ чака разрешение от Дупница за електропровод за новата фотоволтаична централа

Л. Спасов с кметовете на Дупница и Бобов дол, които бяха гости на церемонията по първа копка на новия фотоволтаичен парк към централата.

Общински съвет Дупница ще обсъди на заседание идната седмица искане на ТЕЦ „Бобов дол“ за изграждане на нов електроповод за свързване на фотоволтаичната централа на дружеството. Конкретното искане е за учредяване право на преминаване и учредяване на сервитут, касаещи имоти в село Палатово. Въздушната електропроводна линия ще е 110 kV. Както е известно, фотоволтаичната е с инсталирана мощност 100 MW. В началото на октомври миналата година областният управител е издал заповед за разрешение за изготвянето на Подробен устройствен план за нова електропроводна линия. Припомняме, че на 13 февруари беше направена първа копка на проекта. На церемонията присъстваха кметските екипи на общините Дупница и Бобов дол, начело с градоначалниците Методи Чимев и Елза Величкова, областният управител, представители на местни бизнес, партньори по проекта, синдикални лидери и др.

„Мощността на централата ще бъде 100 MW, тази енергия ще е достатъчна да поеме потреблението на квартал като „Люлин“ в София. Целта е в енергиен план нашият регион да стане един от най- модерните в страната. Ще бъдем водещи в енергийните технологии. Амбицирани сме да произведем и първия зелен водород.“, сподели след церемонията по първа копка изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ инж. Любомир Спасов. Както сме писали, над 170 000 фотоволтаични панела се разполагат на територията на рекултивиран сгуроотвал. Инвестицията е на стойност 100 млн.лв. и превръща централата в пионер сред въглищните си събратя. Паркът трябва да е готов до края на годината.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here