Детско отделение като от приказките откриха в МБАЛ Самоков, д-р Ковачка: Много сила и ентусиазъм вложихме

В края на май беше открито обновеното Детско отделение в болницата.

„Много сила и ентусиазъм вложихме, за да се случи ремонтът на Педиатричното отделение. Времената са доста трудни, но успяхме, щастлива съм, че днес се събрали за откриването на отделението.“ Това заяви управителят на МБАЛ-Самоков д-р Красимира Ковачка, която със зам. Министъра на здравеопазването д-р Александър Златанов, областния управител Радослав Стойчев, и кмета на общината прерязаха лентата на реновираното отделение за най- малките пациенти на лечебното заведение.  Както сме писали, финансирането за обновяването беше осигурено чрез проект по „Красива България“, на място работи  ЕТ „АС- Строй- Янко Славчев“ по силата на договор на стойност 278 444 лв.

Д-р Ковачка уточни, че през 2022 г. през отделението са преминали 978 пациенти, от които девет с ковид. През тази година то става на 71 години, на място работят 8 медицински специалиста. „Дълбок поклон пред д-р Цонева, която е изгледала нашите деца, тя е един от стожерите на педиатрията в община Самоков, благодаря ви” , каза управителят на болницата д-р Красимира Ковачка, която благодари на ръководството на общината и на Общинския съвет за оказаното съдействие.

Отделението разполага с 33 легла, от които: 16 кърмачески / до 2 години/, 13 неинфекциозни /от 3 до 17 години/, 4 изолатор за инфекциозни случаи. Отделението по педиатрия разполага с един Консултативен кабинет, отговаря на II ниво на компетентност. Лекарите работещи в отделението са 5-има, всички са с призната специалност по „Детски болести“ с началник на отделението Д-р Маргарита Томова. Отделението работи по 5 клинични пътеки с НЗОК, обхващащи заболявания като: остри инфекции на горните дихателни пътища, бронхопневмония в детска възраст, алергични заболявания на дихателната система, бронхиална астма, други внезапно възникнали остри състояния в детска възраст – фебрилитет, повръщане, обриви, фебрилен гърч. Отделно от ремонта, благодарение на проекта „Цветно отделение” на Фондация „Сийд”, са изрисувани стените на болничните стаи. Обновени са болничните стаи, направена е занималня за най-малките благодарение на неправителствената организация „Ангели за България“. За пациентите и лекарите са изградени нови манипулационни и кабинети с модерно оборудване.

„Трудът ви е високо ценен, той се вижда.“, поздрави екипа зам.- министър Златанов. На откриването присъстваха и директора на РЗИ Софийска област- д-р Розалина Чобанова, д-р Иван Маджаров- Председател на УС на БЛС, д-р Валентин Пеев- главен секретар на УС на БЛС, д-р Гергана Николова- член на УС на БЛС, д-р Калин Каменов-НЦЗПБ, Мария Беломорова— Директор дирекция бюджет и финанси към МЗ, Борислава Сиракова-Член на консултативен съвет към МЗ, д-р Тончев управител на МБАЛ-Своге, д-р Василева-управител на МБАЛ Елин Пелин, д-р Кръстева-управител на МБАЛ Павликени, професор Стаменова –УМБАЛ Токуда, представители на Ротари клуб-Самоков, общински съветници- инж. Петър Георгиев, д-р Димитър Панев, д-р Ивелина Трендафилова, Мартин Мартинов, Асен Славчев, Александър Методиев, Асен Сугарев лекари, медицински специалисти, Васил Зашкев- общественик, гости.

Архиерейският наместник на Самоковска духовна околия- отец Михаил Колев и отец Георги Николов отслужиха водосвет. След като поръсиха със светена вода лекарския екип, осветиха всички помещения на отделението и пожелаха благодатен успех в грижата за най-малките.

Припомняме, че отделението не бе обновявано от 30 години, работата стартира в началото на юли. На място е извършена подмяна на старите дървени вътрешни дограми с нови алуминиеви. Поставена е изцяло нова мазилка и гипсова шпакловка по стените и антибактериална облицовка. Подменени са радиаторите, което ще направи отоплението в отделението по-ефективно.

Изцяло нова финансова облицовка е направена на плотовете, санитарните помещения и около умивалниците. На пода е направена нова замазка и поставена антибактериална настилка в помещенията за пациентите и манипулационните, а в кабинетите на лекарите и сестрите е поставен ламинат. Баните и тоалетните са с изцяло ново оборудване. Навсякъде – в коридорите, стаите и кабинетите е поставено ново LED осветление.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here