Шампиони от Търново разкриха тънкостите на шаха на деца от Банско за деня на спорта

Многократните шампиони по шахмат на България – Доника Шивачева и Даян Нинов гостуваха в Банско в Деня на българския спорт. Визитата беше по повод ІІ Национално шахматно турне „Асеневци“, организирано от шахматен клуб „Асеневци“ гр. Велико Търново съвместно с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Банско. Шампионите показаха хитри шахматни ходове на ученици от начален курс на СУ „Неофит Рилски“ и НУ „Св. Паисий Хилендарски“, които получиха базови знания за играта и мериха сили с майсторите. Даян Нинов обяви, че специално за децата от Банско ще бъде организирана безплатна шахматна школа. За успешно преминалите ще бъде организиран турнир, а шампионите от всеки град ще премерят сили в Национален шампионат. Специални участници бяха децата, които след миналогодишното турне запалено продължиха да тренират шахмат и вече имат своите успехи в онлайн турнета под ръководството на Даян Нинов.

Турнето бе открито от зам.-кмета Костадин Атанасов, който поздрави организаторите и участниците. „Скъпи деца, знам, че всички обичате, а много от вас са дори пристрастени към видеоигрите. Някои от тях може и да развиват определени умения, но нито една не може да се сравни с това, което дава шахматната игра. Тя формира ценни качества и умения, които допринасят за цялостното изграждане и развитие на личността: концентрация, визуализация, мислене в перспектива, правилна преценка и вземане на оптимални решения, абстрактно мислене и планиране. Всичко това е част от играта. Чрез нея ще разберете, че най-ценната победа е не в битка с оръжия за нараняване и унищожение, а съревнование на ума и характера“, заяви Костадин Атанасов.

А иначе в Банско през целия ден имаше редица спортни прояви. Най-малките показаха своята любов към спорта със забавни спортни игри в детските заведения. Децата спортуваха с много старание и радостни емоции. За да се стимулира здравословния начин на живот сред децата, Община Банско и спонсори осигуриха спортни награди за филиалите на детска градина „Здравец“ гр. Банско. Учениците от всички училища в града отбелязаха спортния празник с турнири и различни надпревари.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here