Шишков: АМ „Струма“ готова след 3-4 г. при трасе източно от Кресна, заведенията в делфилето вероятно са незаконни   

Шишков показа разрешителното за строеж на пътния възел, кметът на Кресна се изтапанчи да се оправдава за избора на трасе на магистралата.

„След 3-4 години ще бъде готова автомагистрала „Струма“, ако бъде избрано трасе с две платна източно от Кресна. Ако обаче едно едното платно е в дефилето и обход на Кресна, обходът на Кресна ще бъде изграден по-рано. Вероятно ресторантите в дефилето са незаконни. Трябва да бъдем по-спокойни, да направим така, че не един ресторант да предрешава трасето, а да бъде решено от чисто екологични мерки.“, това обяви строителният министър Иван Шишков днес на първата копка по доизграждането на пътен възел „Кресна“. Както е известно, жителите на крайпътната община протестират, като искането им е магистралата да не минава през дефилето. Пътен възел „Кресна“ и пътните връзки към него са част от лот 3.2 на магистрала „Струма“.

На фона на протеста на жителите на Кресна Шишков отново подчерта, че днес стартира строителството на малък участък от магистралата и окончателното трасе не е определено. Строителството обаче трябва да продължи, защото иначе България е пред угрозата да загуби финансирането. Министърът заяви, че няма как сега да обещае, както протестиращите искат, че двете платна на участъка ще бъдат източно от Кресненското дефиле, преди да завърши процедурата. „Най-вероятно трасето ще стане ясно след няколко месеца.“, каза още той. В момента е изпълнена и в експлоатация е въведена част от пътен възел „Кресна“, който попада в обхвата на лот 3.3 Кресна – Сандански на АМ „Струма“. Построени са три от общо шест пътни връзки, както и кръговото кръстовище. С доизграждането на другите три пътни връзки ще се осигури безконфликтното и безопасно движение на пътните превозни средства по направлението София – Кулата в натоварения участък за включване на движението от двулентовия габарит на съществуващия първокласен път в автомагистралното трасе на лот 3.3 Кресна – Сандански от АМ „Струма“, който е в експлоатация от декември 2018 г. Доизграждането на пътния възел ще се използва при реализацията на всички алтернативи за трасето на магистралаат, разгледани в процедурата, завършила с Решение по ОВОС № 3-3/2017. За доизграждането на пътен възел „Кресна“ е изработен подробен устройствен план -парцеларен план /ПУП-ПП/, който е публикуван в бр. 23 на Държавен вестник от 14 март 2023 г.

Независимо от това дали ще се изгради Лот 3.2 на АМ „Струма“ и каква алтернатива ще бъде предпочетена, доизграждането на пътен възел „Кресна“ е необходимо за безопасната и безконфликтна връзка между път I-1 /Е-79/ и участъка Кресна – Сандански от АМ „Струма“. Доизграждането на пътен възел „Кресна“ е етап от обект „Автомагистрала „Струма“ Лот 3.2.2, участък „Крупник – Кресна“ – ляво платно от км 389+100 до км 399+500, обходен път на гр. Кресна – част от дясно платно от км 396+137 (по километража на път І-1 /Е79/) до км 401+691.90≡397+000 от Лот 3.3 на АМ „Струма“, включително и пътни връзки“. Изпълнител на проектирането и строителните работи е ДЗЗД „Струма – 3.2.2“, в което участват: „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, „Главболгарстрой интернешънал“ ЕАД и „ЕПОС – Емпреза Потругеза де Обрас Субтеренеас“ АД, Португалия, Порто Салво)“ ЕООД. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „Струма 2019-ППИ-СВС“, в което са „Пътинвест-инженеринг“ АД и „SWS engineering Spa“, Италия, Тренто.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here