Протест! Служебният кабинет тайно подписа договори за 1.2 млрд. лв. за „Струма“

  • Двата договора за нова магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле са подписани тихомълком преди месец, днес беше направана първа копка, местните хора ю посрещнаха с протест

  • Вече има разрешение за строеж за пътен възел, с което служебният кабинет спаси ОВОС-а за конкретен, но спорен вариант на трасе

  • Финансиране за отсечката, която иначе струва 1.2 млрд. лв., обаче няма


Новината, че Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е подписала договорите за магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле ще зарадва някои и ще разгневи други. Но тя е факт, макар да не е съобщена официално. Двата договора за изграждане на общо 27 км източно от Кресненското дефиле за 1.2 млрд. лв. с ДДС са подписани на 6 април. Но никой от управляващите не го обяви. Все пак обаче се вижда, че са подписани, от профила на купувача на сайта на агенцията.

Регионалният министър Иван Шишков, който имаше редица публични изяви през последните седмици и то по тази тема, не го спомена, макар със сигурност да е наясно. Нямаше и прессъобщение на пътната агенция. Всичко това доста напомня стила на ГЕРБ, които взимаха важни решения, например за тол системата, без публична дискусия и прозрачност.

През последните седмици Министерството на регионалното развитие и благоустройството издаде заповед за ПУП и разрешение за строеж на малка отсечка в дефилето, за да се спаси оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), чиято давност изтича този месец. Така то подготви почвата и за тези подписи за над милиард.

Днес Шишков направи първа копка

С ОВОС-а от 2017 г. беше избран вариант за трасе на магистралата към Гърция да се използва съществуващия път Е-79, а в посока София да се строи ново шосе източно от дефилето. Договорите са именно за новото трасе източно от дефилето. А когато то е готово, ще започне рехабилитация на Е-79.

Впрочем участъкът реално няма да е с габарит на магистрала, а ще е скоростен път, т.е. няма да има аварийна лента и скоростта на движение ще е ограничена до 90 км/час. Което до голяма степен обезсмисля огромната инвестиция.

Всичко случващо се буди съмнения, защото ясен отговор за избор на трасе продължава уж да няма – Шишков твърди, че предстои то да бъде избрано, макар че с подписването на договорите предвещава това решение. От анекси към договорите става ясно, че най-вероятно избраният вариант ще е същият като от времето на ГЕРБ. Критиките към него бяха и откъм Европейската комисия, и откъм природозащитни организации.

Другият проблем е, че пари за „Струма“ през дефилето няма и предстои да стане ясна позицията на Брюксел по настоящите действия на България по темата. Не по-малко смущаващо изглежда, че служебният кабинет предприема сериозни и категорични стъпки по дългогодишен противоречив казус за много пари и защитени зони, без прозрачна дискусия с обществото.

Какво е подписано сега

В края на 2019 г. и в края на 2020 г. бяха избрани изпълнителите на източното трасе на магистрала „Струма“. Договорите не се подписваха, като причината беше, че липсва финансиране, а и от Европейската комисия (както и, разбира се, природозащитни организации) критикуваха процедурата около проекта. В крайна сметка споразуменията са публикувани на 12 май в страницата на пътната агенция, макар че са подписани над месец по-рано.

Единият договор е на стойност над 570 млн. лв. с ДДС и избраният изпълнител е обединение между ГБС и португалската португалската „ЕПОС-Емпреза Португеза де Обрас Субтеранеас“Те трябва да изградят 10 км от сложното трасе, които включват четири тунела и 11 виадукта.

Другият договор е на стойност 600 млн. лв. с ДДС. Изпълнителят там са „Грома холд“ (със старо име „Агромах) и „Европейски пътища“ (със старо име „Пътища Пловдив) заедно със словашката „Вахостав С.К.“ Българските фирми са с благоевградски и пловдивски корен и изпълняват редица големи пътни проекти, като бяха и сред неофициалните (и незаконни) подизпълнители на държавната „Автомагистрали“ на „Хемус“. Те трябва да изградят 13.2 км трасе, което също е доста тежко. В участъка ще бъдат построени три тунела с дължина 2.5 км и 10 виадукта с обща дължина 3.5 км, както и три надлеза и подлеза.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here