Над 400 видни социалисти бутнат Корнелия Нинова на форум в Правец: Ако нагази с ГЕРБ за 2 министерства, край с нея!

„Корнелия Нинова иска Социалното министерство и Министерстов на икономиката, ако наджапа с ГЕРБ, ще си замине, няма да търпим повече поведението ѝ.“ – шушукаха част от присъстващите социалисти в Правец. Всички кметове на БСП подготвят нова стратегия: Или главата на Корнелия или дезертират с нова политическа платформа!

БСП не трябва да подкрепя мандат на ГЕРБ за правителство, обяви евродепутатът Сергей Станишев. По думите му това ще бъде капан на Борисов.

„При 9% доверие от избирателите няма как да не бъдеш резервната гума на едно управление, което е дясно. Вече бяхме в такава коалиция, като тюрлю гювеч с четири партии, резултатът на следващите избори беше очевиден. Цялата идентичност на БСП последните 12-15 години е като противопоставяне на модела на ГЕРБ. Как да го прегърнеш тогава? С какви очи ще се явим пред избирателите на местните избори и по нататък?“

Евродепутатът Петър Витанов допусна, че кръгове в БСП провеждат разговори за министерски постове.

„Ръководството на БСП да го подкрепи и да го подпечата и институционализира с фалшив плебисцит, това смятам. Може да го наречете експертен, може да го наречете на националното спасение. То замаскирва един неприемлив за българската левица компромис.“

В отговор на въпрос дали има договорки за министерски постове, той каза:

„През ръка чувам само, с мен никой не е разговарял… За пазарлъци като на Женския пазар, на битака“.

Евродепутатът Елена Йончева заяви, че с ратифицирането на Истанбулската конвенция Европарламентът не задължава страната ни да приеме всички клаузи в документа. Йончева припомни, че има решение на Конституционния съд и България може да приеме единствено частта за насилието над жените.

„Това не е регламент, така че ние можем да ратифицираме, да вземем само това, което считаме, че отговаря на нашите закони, което считаме, че отговаря на нашите потребности, на нашите изисквания. Няма такъв проблем, какъвто госпожа Нинова поставя, няма. От нас зависи каква част от тази конвенция ще приложим, защото повтарям това не е регламент, това е директива.“

И тримата евродепутати участват в международен форум на българските социалисти в Европейския парламент, на който се дискутира лявата перспектива за управлението на страната.

България днес има необходимост от прогресивни леви политики. Това заяви евродепутатът Сергей Станишев при откриването на „Форум за прогресивни леви решения“, организиран от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент (ЕП) в София.

На събитието присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министрите Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев. Сред гостите са и Джакомо Филибек – изпълнителен генерален секретар на Партията на европейските социалисти, и Биляна Борзан – заместник-председател на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, съобщава БТА.

Във форума участват над 400 души, сред които представители на БСП и на Коалиция „Левицата!“.

 БСП е на дъното и сме длъжни да потърсим точки за опора, платформи на оттласкване от това състояние, което е вредно за България и за европейската социалдемокрация, каза Станишев.

Станишев открои като грешки на БСП: „плашилото Еврозона“, „истерията на тема джендър идеология и трети пол“, изкуствен интелект. По думите му това са все удобни теми за захранване и раздухване на страхове, и за прикриване на собствената немощ – политическа, често интелектуална.

Станишев посочи, че отдавна не е правен форум в лявото пространство с този мащаб. Чух в последните дни най-невероятни интерпретации на този форум, разбрах, че сме получили и безплатна реклама от трибуната на Народното събрание, посочи той. По думите му това означава, че има очаквания, каза Станишев по адрес на Корнелия Нинова, която ден по- рано заплю форума като нанесе обиди на Сергей станишев, че закрилял джендъридеологията.

„Корнелия Нинова иска Социалното министерство и Министерстов на икономиката, ако наджапа с ГЕРБ, ще си замине, няма да търпим повече поведението ѝ.“ – шушукаха част от присъстващите . Чу се, че ако Корнелия Нинова не бъде отстранена, при положение че тръгне с ГЕРБ, кметовете и активистите на БСП ще излязат с нова политическа платформа.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here