Прогнози в Самоков! Другарите Вл. Георгиев, Д. Зашев и Р. Стойчев преплитат шпаги за кметския пост

Преди година Дончо Зашев изненадващо беше назначен за зам.- кмет, сменявайки Сия Шехтанова, която в последствие премина в редиците на "Продължаваме промяната".

Ще се превърнат ли Владимир Георгиев и Дончо Зашев в опоненти за кметския пост наесен е един от горещите въпроси в Самоков броени месеци преди местите избори. Слуховете за това подклаждат последните промени в Устава на БСП, с които се отрязва пътят на Георгиев към четвърти мандат като кандидат на червените. „Едва ли Корнелия Нинова ще допусне нарушаване на уставните разпоредби, още повече, че Георгиев беше част от Инициативния комитет издигнал Румен Радев за президент. Както е известно, Нинова не мели брашно с държавния глава и често го критикува за отношението му спрямо БСП. Съмнително е дали ще бъде благосклонна към Георгиев, който почти сигурно ще бъде номиниран от местната структура.“, коментират самоковци предизборната ситуация. Днес Владимир Георгиев беше след делегатите на форум, организиран от тримата евродепутати на БСП начело със Сергей Станишев, той участват в международен форум на българските социалисти в Европейския парламент, на който се дискутира лявата перспектива за управлението на страната и как да вземат „главата на Корнелия Нинова“. Всички кметове на БСП, министри и експерти присъстваха на форума в Правец.

През лятото Георгиев посрещна царствено Радев в Боровец по време на Джаз фестивала в курорта.

Ако социалистите дръпнат килимчето из под краката на Георгиев, те залагат, че червеният кандидат за кмет ще бъде настоящият заместник кмет на общината Дончо Зашев. „Той е потомък на стар комунистически род и се очаква, че хардлайнерите в БСП Самоков ще го одобрят като евентуална номинация за предстоящите избори. Ако се направи правителство, е възможно обаче да заложат и на настоящия областен управител на Софийска област Радослав Стойчев, който е от Самоков.“, смятат самоковци.

Владимир Георгиев, Радослав Стойчев и съветникът на БСП Михаил Михайлов. До Михайлов е Силвия Стойчева. снимка архив

Според техните прогнози при този развой настоящият кмет Владимир Георгиев ще трябва да търси подкрепа от друга политическа партия. Най- вероятният вариант е „Обединен блок на труда-Български лейбъристи”, които на последните парламентарни избори играха за ”Български възход”. „Съществува и един по- невероятен вариант Георгиев да се регистрира като независим кандидат, като търси широка подкрепа, даже от ГЕРБ и „Български възход.“ За ГЕРБ в Самоков се коментира, най- вероятните кандидатури за кмет са на председателя на местната структура и депутат Валентин Милушев и на адвокат Цветан Теофанов. Заради промените в Изборния кодекс, според които населените места с над 100 жители ще имат право да избират своите кметове пряко, в партиите тече усилено търсене на кандидати.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here