След 5 години чакане вдигат новия спешен център в двора на МБАЛ Самоков

В ход е строителството на нов Спешен център в двора на МБАЛ Самоков, съобщиха от общината. Това се случва след години чакане, което е наложило общината да удължи срока за изграждането. През 2016 г. от третия път ОбС все пак взе решение спешното да бъде изнесено от сградата на болницата, като за целта общината предостави безвъзмездно на Министерство на здравеопазването терен в двора на лечебното заведение с площ 1000 кв. метра. На място трябва да се вдигне нова едноетажна сграда със застроена площ от 600 кв. м. От общината уточняват, че още преди 5 години са приключили процедурите по издаване право на строеж на МЗ. Поради неговото изтичане, ОбС е гласувал удължаване на срока, а изграждането започнало в началото на този строителен сезон. От общината са изготвили подробен устройствен план на общинския терен, върху който ще бъде центърът за спешна помощ.

Новата сграда ще бъде оборудвана с най-модерната техника за спешна помощ, ще разполага с два достъпа. Единият вход ще бъде от улицата, а другият ще бъде от досегашния вход за Бърза помощ, като ще се изгради асфалтова алея покрай оградата на болницата, по която ще могат да минават автомобилите. Предвижда се центърът за спешна помощ в Самоков да има регионален характер.

Междувременно е в ход обществена поръчка на общината на стойност 75 000 лв. без ДДС. Тя е за ремонт на асфалтова настилка на паркинга и на рампата, монтаж на стоманена предпазна ограда за достъп до съществуващия център за спешна медицинска помощ в Самоков. През 2022 г. пък здравното министерство бяха подписали договор на стойност 355 419,18 лв. с фирма „Билд Инженеринг 77”, регистрирана в София, за ремонт на спешния център. Ремонтните дейности предвиждаха саниране, ремонт на покриви, подмяна на дограма, ще има нови подове, боядисване, ремонти на навеси за линейки.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here