Кметът Методи Чимев: Общината бащиния ли е, а КЕВР?

„Ние не бяхме подведени за съдбата на ВиК – вливаме се в Кюстендилска вода и Водна асоциация! Това ли искате да чуете? Е, не бяхме подведени! Ние подходихме изключително разумно и спечелихме 11 000 000 лв. за Дупница, но проблема не възникна от това, какво ние искахме, а точно проблемния Закон за водите. Защото, ако в него имаше разписано консолидация при определени правила при определени условия и краен резултат еди какъв си, нещата нямаше да са такива. Помня, имайки предвид, че съм бил част от процеса. Беше казано консолидираните асоциации получават европейско финансиране. Потърпевшите общини на неконсолидирани асоциации получават държавно финансиране. Някоя от нашите общини не се включи, о кей, Сапарева баня  така бяха решили живущите на територията на нашата община, че нямат интерес. Само, че като съпоставка да ви кажа аргументът цена, който и тогава беше в момента там цената е по- висока. Визирам Сапарева баня отколкото в Дупница. Кресна, на съседна наша област по същия мотив да не вдигат цената не влязаха, след това я вдигнаха. Това е неминуемо имайки предвид, че рижийните разходи на какъвто и да било бизнес като В и К оператор е търговско дружество. Те няма как да функционират и да извършват своята дейност както трябва ако няма корекция на цена. Тука разковничето възникна от това клатушкане на държавата последните години.
Тука мога да говоря от името на няколко човека, ако не ми се разсърдят, защото процеса е текъл съвместно. Темата е малко пиперлива важна, колкото повече толкова по-сериозно се поглежда на проблема. Комплекта е бил кмет, председател на ОбС в повечето случаи, областен управител. Говореха ни миналата година от КЕВР, че понеже нашия оператор е без територия няма как да бъде приет бизнес-плана. Получава преди 2 седмици управителя на В и К от КЕВР писмо. Освен, че отново начисляват такса, която отново дължи към КЕВР, като не си оператор каква такса.
Втори момент, че при влизане на В и К Кюстендилска вода на територията на
Дупница от 2024 г. в рамките на 23 г. В и К-Дупница могло да си предложи нов бизнес-план. На какво основание? Тука преди време ще си позволя да похваля г-н Костадинов на една от срещите в един много широк формат всички, които имат отношение по темата от регионален министър до община им каза, че въпроса е политически. Аз като кмет малко или много гледам да съм по-обран в тази ситуация. Исках да бъде по по-финния начин да решиме проблема. Но, стигам до извода, че е бил прав. Темата е наистина политическа. И няма какво да се правиме на интересни. Имаме казус и то сериозен. Коментирахме тази докладна, да ние сме против принципно, не за друго, не че ни интересува, напротив много ме интересува бизнес –плана на Кюстендилска вода, но отчета въобще не ме интересува.какъв бизнес-план е внесен от Кюстендилска вода в КЕВР, като принципала В и К Асоциацията не го е гласувала? Как нашия оператор ще внесе в КЕВР бизнес-план ако не мине през ОбС. някой разглежда някакъв бизнес-план, обяснява ни какви цени били заложени. Че тогава, защо има В и К Асоциация?
Има, защото държавата държи контролния пакет и ние останалите общини трябва
пълно мнозинство, за да решат нашия казус. В дневния ред не беше включена точката за излизане на община Дупница. Входирахме отново предложение за промяна в дневния ред да бъде включена и няма да изненадам никого ако кажа, че пак няма да го гласуват. Играеме си така ще стане юни месец 2 години. Някой ни гледа саира, някой ни чака да стигнеме до ситуация, ама моля ви се елате. Образно казано хронологично е така ви ги наредих нещата.
Честно казано, понякога даже се чуди човек бащиния ли е? Дали и министерство, КЕВР, включително община. Не е. Не е, ама човек като заема някаква публична позиция трябва да казва аргументирано. Що г-жа Виделова от МРРБ ни разтягаше едни глупости преди време на част от вас също по разни проекти, където сме имали и с предни народни представители питания. Аджаба, като имаме идейни проекти, защо нямаме финансиране. Лайт мотива винаги е един и същ. Правете работен проект, направете разрешение за строеж. На Самораново знаете ли колко е себестойността на работния проект? Двеста и седем хиляди ли беше колко беше….двеста трийсе и седем, благодаря. Да де, ама само шесте големи са милион и половина от къде да ги вземеме? Ние ще си правиме гардероби с папки и ще молиме някой, дай Боже да се сети.
Този процес, когато е нарушен между община, министерства, централна власт адски
е неприятно. Ущърба не е само за кмета, а за всички ни. Сори, а ма е факт. Не бива да се работи по тоя начин.“
 
Вижте видеоканала ни:


5 COMMENTS

  1. Сори Методи ама аджаба много си прост и си личи! А Дупница може ли да е бащиния на един бараковски селянин дето дотук като дете е идвал само на пазарен ден!? После се домъкнал преселник на 40 години дангалак да живее тука и кмет да става, ама защо не си отиде у Благоевград, а? Там те знаят що за стока си и няма глупаци дето да те изберат за кмет!

  2. Какъв речник има само кмета ни и как се изразява. Простоват човек дошъл от село и вместо да си шие елечета и якета в цеха се занимава с политика и кметуване. Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крака.

  3. Сиренцето било 11 000 000лв отпуснати от държавата. Парите свършили и сега да излизаме. Има само едно уточнение-капана щракна.

  4. То и ВиК Дупница не би трябвало да е бащиния на някои хора, а да работи в интерес на цялата население на общината. Понеже говорите за политика, управителите на ВиК Дупница са политически назначени. Още преди да мине така наречения конкурс за управител, цял град знае кой ще бъде назначен. Както казахте преди време „всички мислят, че ВиК е пристан за наши хора“.

  5. Браво на Кремен – там е заровено кучето! КОЙ сложи и търпя за управители Илиев и благоеградската инкасаторка Красимира Иванова и защо дружестовото фалира..защото не е само от цената на водата много далавери се направиха през тея години!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here