5 казана курбан осигури община Ихтиман за Георгьовден, отслужен бе водосвет за здраве и благополучие

Най-характерните обичаи за Гергьовден е приготвянето на курбан от мъжко агне. На този празник се събира цялото семейство и на трапезата задължително присъства печеното агне и обредният гергьовски хляб.
И тази година бе спазена традицията от ръководството на община Ихтиман.
На параклис „Свети Георги“ бе отслужен водосвет за здраве и благополучие. Кметът г-н Калоян Илиев, поздрави всички присъстващи по случай празника, като им пожела Свети Георги да им вдъхва смелост, храброст и увереност във всяко едно начинание!
Гергьовден е един от най-големите български празници. Той предвещава пристигащото лято и е свързан с новата стопанска година – затова денят е изпълнен с много обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. „Всяка капка гергьовски дъждец жълтица носи“, смята народът. Щом вали в деня на Свети Георги, плодородна година ще е.

Светията е почитан както от християни, така и от мюсюлмани. В иконите се изобразява на бял кон, пронизващ с копие змей – затова се нарича и Свети Георги Победоносец. Според християнското му житие е бил славен военен стратег, умрял заради вярата си от меча на император Максимилиан. Българските легенди пък го представят като славен юнак, спасяващ девойка от ламята от долната земя. Затова светията се свързва с храбростта на армията, която празнува на същия ден.
Името Георги означава земеделец – гео (земя) и ерго (работя)Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here