Деутатите Младен Маринов и Марин Маринов гости на с. Костенец за Гергьовден

Днес е един от най-големите пролетни празници – Гергьовден. Свети вмчк. Георги Победоносец е от малкото светци, славен и от християни, и от мюсюлмани. В народните песни и легенди светията е надарен с мощ и юначество, представен е като пръв змееборец, побеждаващ ламята.
   
Според народните схващания свети Георги е покровител на земеделците, и по-точно на овчарите. Това е и причината в днешния ден традиционно да се коли агне. От средните векове свети Георги се спряга и като закрилник на войската, затова е наречен “победоносец”.
По случай големия празник в местността “Кръстите” бе организиран традиционният за село Костенец събор, който започна с празничен водосвет, тържествена литургия и раздаване на курбан за здраве.
Последваха народни борби, организирани от г-н Трайчо Ангелов, физкултурник в ПГ “Георги Сава Раковски”, гр. Костенец. За доброто настроение на хората се погрижиха децата от Детска танцова формация “Рила” към НЧ “Просвета 1881”, с. Костенец, и фолклорни изпълнители от музикална къща “Найс мюзик”. Специални гости на събитието отново бяха нашите приятели г-н Младен Маринов и г-н Марин Маринов – депутати от 49-то Народно събрание.
Получи се страхотен народен веселие! Поздравления на организаторите, на г-жа Любка Кацарова и на отец Николай, без които празникът нямаше да бъде същият.Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here