ДНСК пита кмета на Самоков защо не бута незаконните къщета в Боровец, глобата е до 3000 лв., съдът „къса“ поредните анекси за наем

ДНСК са изпратили официално писмо до община Самоков, с което искат отговор от кмета Владимир Георгиев защо не се предприемат мерки за премахването на незаконните къщички в Боровец. Наши източници от общината издадоха, че хаберът е пратен от инж. Даракчиев от ДНСК преди три седмици. С него на Георгиев е разпоредено в 15-ет дневен срок да даде смислен отговор за своите действия във връзка с казуса. А иначе през миналата година градоначалникът е бил сезиран от прокурор Йова Петрова от СОП, с което му е указано да предприеме действия по премахването на въпросните обекти. Неспазнаването на изискванията на Закона за устройство на територията може да докарат глоба до 3000лв.

Владимир Георгиев

На фона на това Административен съд – София област, за пореден път отмени решение на Общинския съвет, този път от юли миналата година, за сключване на нови анекси с наемателите на обектите, с които се удължават договорите им за наем. Решението може да се обжалва в 14-дневен срок. Преди две години имаше идентично дело. И тогава Общински съвет загуби, като присъдата не беше обжалвана пред по- горна инстанция. Миналогодишното дело беше захванато през месец август след жалба от тримата интелектуалци инж. Пламен Смилкин, инж. Славчо Георгиев и д-р Константин Панев. Те сезираха областния управител на Софийска област- адв. Николаева за волята на ОбС отново да се подпишат анекси. Както сме писали, в съда бяха изслушани всичките 62-ма наематели. Любопитното е, че един от тях П. Димитров чрез своя адвокат е заявил, че оспорването е основателно. По делото са приложени и документи от проверка, извършена през месец март 2021 г. от РДНСК Софийска област, при която е установено, че къщичките са незаконни. Установено е, че те не са движими вещи, а незаконни строежи, тъй като са изпълнени без необходимите строителни книжа.

Мая Христева

„Ако кметът на община Самоков не се съобрази с изискванията на Закона за устройство на територията и не събори къщичките, го грози глоба до 3000 лв. Нова глоба, която ще осребрим ние, жителите на Самоков.”, коментират представители на обществеността. Съдия Милена Колева е стигнала до заключението, че предоставянето под наем и разпореждането с имотите в к.к. Боровец, представляващи частна- общинска собственост, би трябвало да се извършват чрез публичен търг или чрез публично осъществен конкурс. След това може да се сключват договори. В закона за общинската собственост са предвидени и някои изключения, но конкретните къщички не попадат в тази графа. Затова съдът отменя решението на Общински съвет Самоков от 21 юли 2022 г., тъй като отсича, че е взето в нарушение на материалния закон. Любопитка е фактът, че председателят на ОбС Мая Христева не разчита на тримата юристи, работещи в общината да бранят интересите на местния парламент. За целта се наемат външни адвокати. В случая това са адвокат Коларова и адвокат Ек. Вададжийска, които ще вземат съответните хонорари във връзка с делото.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here