МБАЛ Самоков с рентген за 212 хил., д-р Ковачка: Сдобихме се с последен модел апарат за диагностика

Управителят на МБАЛ Самоков д-р Красимира Ковачка подчерта, че придобивката е от изключително значение за лечебното заведение.

С чисто нов рентгенов апарат за 212 хил. лв. се сдобиха в МБАЛ Самоков. Новият графичен рентгенов апарат и мобилна рентгенова система /кугел/ бяха показани официално днес в Отделението по образна диагностика.

„Това е един от най-ползваните апарати в болницата. Затова трябва да бъде максимално качествен и минимално увреждащ пациентите и персонала“, сподели управителят на здравното заведение д-р Красимира Ковачка. Тя благодари на общинското ръководство и Общински съвет за съдействието и финансирането за закупуване на апаратурата.

Д-р Ковачка и общинският съветник Петър Георгиев.

„Благодарение на това сътрудничество, днес имаме последен модел дигитален рентгенов апарат и се надявам да ни бъде от полза дълги години. С новия апарат ще се подобри диагностика, лечението, наблюдението на гражданите в община Самоков и на пациентите в болницата”, каза още д-р Ковачка и добави: „За да закупим този апарат, ние направихме много срещи с нашите травматолози, с лекарите по образна диагностика за да изберем точно този. Той струва 212 хил. лв., 100 хил. лв. от тях получихме от общината след решение на Общински съвет, останалите са собствени средства , които МБАЛ е финансирала”.

На събитието по представянето на апаратурата присъстваха кметът на община Самоков Владимир Георгиев, зам. кметовете Люба Кленова и Дончо Зашев, секретаря на общината Ангелина Вангелова, общинските съветници инж. Петър Георгиев, д-р Димитър Панев, д-р Стойчо Гълъбов, ръководството на лечебното заведение, рентгенолози и лаборанти, началници на отделения в МБАЛ-Самоков.

Стационарният графичен апарат е предназначен за рентгенови графии на всички части на човешкото тяло. Той е иновативен, с голяма мощност и потенциал за обслужване на голям брой пациенти, в това число и тежко болни на носилки, колички, спешни с политравми. Гарантира високо качество на образите и надеждна информативност за изграждане на точна диагностично-лечебна дейност. Подвижният рентгенов апарат е лек, функционален, лесно подвижен и е предназначен да обслужва стационарни тежко болни пациенти, пациенти след операции или по-време на операции. Двата апарата са много ценна придобивка за повишаване диагностично-лечебната дейност в болницата и в интерес на здравето на самоковските граждани и гости на община Самоков. Новата система е оборудвана с мощен генератор, даващ възможност за качествени изображения при по-кратко време за експонация. Снабдена е с два дигитални детектора, позволяващи на специалистите да правят експонации бързо, лесно и с по-ниска доза на облъчване за пациентите и персонала. Апаратът разполага с вградени най-съвременни методики за контрол на дозата ренгенови лъчи и автоматизация, която дава възможност за най-добър резултат при точно подбрана експонация според изследваната анатомична зона. Разполага с автоматични функции за позициониране на пациентите, синхронизация и удобен софтуър за обработка на образите.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here