Габриела Величкова: Божанков от мафията ли мина или наистина Нинова съсипва БСП?

Снимката е от поредната кампания на Божанков, в която той подкрепя Нинова, тя подкрепя Божанков
„Преди повече от 2 години, когато в БСП се проведе пряк избор за председател, Явор Божанков нарече всички, които се осмелихме да застанем срещу Корнелия Нинова на този избор – мафия. След това продължи да громи всеки, дръзнал да изкаже несъгласие с едноличните решения на Нинова. Заради Явор Божанков Нинова съсипа буквално и преносно БСП Велико Търново, неглижира всякакви опити на великотърновските социалисти да направят нещо смислено, пренареждаше листата, която гласуваха на Областен съвет, държеше се с тях като с прокажени. Заради Божанков. А той от своя страна я бранеше и наричаше всички, които не са съгласни с нея – мафия.
Днес Божанков казал от трибуната, че Корнелия Нинова е искала да състави кабинет с ГЕРБ и ДПС. Даже заговорил за 50 нюанса морал.
Чудя се сега Божанков от мафията ли мина или наистина Нинова съсипва БСП и се е договаряла тайно с ГЕРБ и ДПС, а той си е траел за това?“
Това написа Габриела Величкова във ФБ, бивш говорител на „Позитано 20“. Припомняме, че Явор Божанков напусна БСП и сега е депутат от „Продължаваме промяната“.

Днешният избор за председател на Народното събрание предизвика остри реакции от групите на ДПС, „Възраждане“ и БСП. Имаше и твърдения, че в парламента вече има коалиция между двете най-големи групи.

Седмица след старта на 49-ото Народно събрание, ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ влязоха в пленарната зала с решение – ротационен принцип на председателство срещу първите две политически сили и една категорична номинация – Росен Желязков.

Тя направи препратка към миналото 48-мо Народно събрание, когато изборът на председател на парламента отне 3 дни. Тогава, след разговори между ГЕРБ, ДПС и БСП бе взето решение начело да застане най-възрастният депутат Вежди Рашидов.

„Изляхте тонове помия върху БСП. Един представител на „Продължаваме промяната – Демократична България“, който напусна групата на БСП /Явор Божанков/ и сега каза: „По-скоро ще ми изсъхне ръката, отколкото да гласувам за ГЕРБ“, друг представител от ГЕРБ каза: „По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепим „Продължаваме промяната“, коалиция на джентълмени с по една ръка?, попита Нинова.

„Говорейки за мнозинства, казвайки ги като човек, който беше от част от ръководството на БСП, тогава идеята, г-жо Нинова, беше с третия мандат на Стефан Янев да се прави кабинет с ГЕРБ и ДПС, това беше вашата идея, това беше вашето желание и не е тайна за никого. Не знам какво стана с референдума за джендърите, дали събрахте необходимите подписи, не знам дали има 50 разновидности на пола, но знам, че г-жа Нинова има 50 нюанса на морала“, отвърна депутатът Явор Божанков.

„До този момент това, което чувам, можем да го определим като по-тийнейджърски модел „ГЕРБ“, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Въпреки гласовете въздържал се на „Възраждане“, ДПС и БСП, Росен Желязков оглави парламента. Народното събрание ще има и шест заместник-председатели – по един от всяка партия.

„Даваме си сметка, че този ангажимент е израз на добронамерен тон между двете политически групи, разчитаме, че би се спазвал в бъдеще както от страна на ГЕРБ-СДС, така и от „Продължаваме промяната – Демократична България“, обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

След 3 месеца начело на парламента би трябвало да застане кандидат на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Въпреки заявките за добър политически тон, напрежението в залата се изостри още след представянето на кандидатурата. Причината – някои от парламентарните групи видяха в обединението на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ около председател и общи политики заявка за съвместно правителство.

„Да, намерихте начин да заобиколите Конституцията, и да бъде председател на ротационен принцип. Честито на Никола Минчев, ще бъде председател по време на лятната ваканция“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here