Киев обяви за огромна заплаха от крилати летящи ракети по 500 кг при руските бомбардировки

Руските военни все по-често започнаха да използват крилати бомби за атаки. Това каза говорителят на ВВС на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат, цитиран от украинския Фокус.

Според него използването на крилати бомби от Русия е нова заплаха за Украйна, тъй като врагът започнал да използва тези регулируеми бомби почти всеки ден.

„Това е нова заплаха, която се появи пред нас: без да летят в зоната на унищожаване на нашата противовъздушна отбрана, те пускат тези бомби. Бомби от 500 килограма летят на десетки километри“, каза Игнат.

Говорителят на Въоръжените сили подчерта, че с подобна бомба могат да се справят  средствата на ПВО. Но за това е необходимо да се засили натискът върху страните съюзници на Украйна, за да се ускорят с прехвърлянето на необходимото оборудване.

Юрий Игнат добави още, че дори и в най-оптималната ситуация системите за ПВО не биха могли да покрият цялата територия на Украйна. Затова с новата заплаха от Руската федерация – крилати бомби – ще трябва да се борят с нови методи.

„Тази бомба има бойна глава, трябва да се направи нещо по въпроса. Не само системите за противовъздушна отбрана, които чакаме“, каза говорителят на Въоръжените сили на Въоръжените сили на Украйна.

На 12 март въоръжените сили на РФ за първи път използваха аналог на крилатите бомби JDAM-ER. По време на полета в близост до бомбата се откъснаха крилата и 500-килограмовият снаряд FAB-500 падна в градината на жители на окупирания Донецк.

Освен това на 4 март стана известно, че Руската федерация за първи път е използвала срещу Украйна нови бомби с тегло 1500 кг. Боеприпасите УПАБ-1500В бяха въведени в Руската федерация през 2019 г., разработени са за унищожаване на силно защитени обекти в радиус до 40 км.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here