Куриоз! ПУДООС забрави за проекта за клетката на депото в Джерман, кметът Чимев: Зам.- министърът се чуди какво става

„Веригата държава- община е прекъсната. Зам.- министърът на околната среда се чуди какво става, след като попитахме защо няма да бъдат одобрени средствата за изграждането на прословутата клетка в регионалния център за отпадъци. Зам.- кметът Олга Китанова беше на среща в ПУДООС, средствата трябваше да бъдат одобрени. С изненада разбрахме, че това няма да стане. След като проведохме серия разговори, все пак нещата ще се случат.“, това обяви на заседание на Общинския съвет днес кметът на община Дупница. Методи Чимев.

Както е известно, само изграждането на клетка за депониране на отпадъци ще реши проблема на Дупница и на съседните общини Бобов дол и Сапарева баня, които ще ползват услугите на новоизграденото депо край Джерман. В момента трите общини са принудени да извозват отпадъците до София. На депото в Джерман в момента се изгражда само инсталацията за зелени и биоразградими отпадъци.

Финансистът на община Дупница Павел Петров подчерта, че за сметосъбиране, извозване, обезвреждане и поддържане на чистота са нужни около 6 млн. лв. Парите надвишават близо 2 пъти средствата, които общината събира от такса „битови отпадъци“.

„Тази клетка е единственото ни решение. Никой не ни пита, че след 1-2 месеца ще приключим рекултивацията на старото сметище и няма да има къде да претоварваме отпадъците.“, каза още кметът. Стана ясно, че има и друго нововъведение. До сега общините плащаха на РИОСВ отчисления за отпадъците. В последствие екоинспекцията им връщаше тези пари с идеята те да се вложат за чистота. Тези средства ще може вече директно да се използват без тази въртележка.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here