Зам.- кметът на Дупница: Губим сграда на банка „Биохим“ не я ли ремонтираме, кметът: Държавата е абдикирала, общините се оправят сами  

Община Дупница ще загуби сградата на бившата банка „Биохим“ в двора на Промишленото, ако не я ремонтира. Това стана ясно на заседание на Общинския съвет днес. Както вече съобщихме, във финансовия разчет, който съветниците одобриха до приемането на официален бюджет, са предвидени 300 000 лв. за ремонта. Д-р Лорета Николова повдигна въпроса за какво ще се използва сградата.

„Искаме да направим европейски информационен център. На място да се презентират проектите на общината, на бизнеса. Въпросът е, че, ако до 5 години от предоставянето й ние не направим  ремонт, я губим. Затова трябва да предприемем действия. Отвън сградата не изглежда токова зле, но вътре е пълна развалина. Заложили сме 300 000 лв., това е ресурсът, с който разполагаме, надяваме се да стигнат.“, каза зам.- кметът Олга Китанова.

Тя уточни, че вътре няма ВиК и ел. инсталации, подови настилки, дограмата е в лошо състояние. Както е известно, община Дупница придоби имота с решение на Министерски съвет през декември 2021 г. Той беше собственост на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, придобит заради неплатени данъци от Тютюнева промишленост. През годините на място имаше банки, но от години пустее. Теренът е с площ 399 кв. Община Дупница пък беше една от 13-е, одобрени за разкриване на информационен център, като е единственият град, който не е областен.

А иначе предварителният финансов разчет за тази година е в размер на 31 161 776 лв., той беше приет, против бяха Първан Дангов и Светозар Тричков, с въздържал се гласуваха съветниците от СДС. Председателят на ОбС Костадин Костадинов възнегодува, че при подготвянето на разчета не са проведени консултации с политическите групи, които да дадат предложения за инвестиционната програма.

„Ние сме в безпрецедентна ситуация, нямаме бюджет, ако сте прочели докладната, ще видите, че се предлага да се гласува разчет на лимитите. До разпускането на парламента действаше стария бюджет, но и това вече не функционира. Нов бюджет няма да има поне до средата на май, когато той бъде приет, ние ще имаме 20 дни да представим свой. Тогава ще проведем всички консултации и обсъждания. В момента общините са държавата, нашият бюджет е ясен, приходите ни са ограничени. Ако не гласуваме този разчет, не може да се ползват субсидиите. Когато имаме държавен бюджет, ще има завишаване на стойностите по пера, както и на капиталовите разходи. В момента сме включили в списъка с капиталови разходи само най- належащите проекти. Ние имаме два варианта- да приемем този разчет или да кажем на хората, че абдикираме и ще чакаме.“, това обяви кметът Методи Чимев. И за да е хаосът пълен, се оказа, че има неяснота относно законовото обличане на докладната във връзка с конкретния член, по който тя да се гласува.

Юристът на Общинския съвет Милен Попов заяви, че в докладната са посочени правомощия на кмета, а не на ОбС и няма основание съветниците да гласуват докладната. Финансистът на общината Павел Петров коментира: „Ситуацията е безпрецедентна, правихме допитване, казаха ни да е по наша преценка. Кметът го внася, ОбС преценява по кой член да го гласува.“
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here