Фатални 750 метра заковаха Семерджиев за ужаса с два трупа

В Софийския градски съд се проведе заседание по делото срещу Георги Семерджиев, подсъдим за катастрофата 5 юли 2022 г. на бул. „Черни връх“ в София, при която загинаха две млади жени. Днес бяха изслушани над 20 вещи лица, изготвили над 40 експертизи, сред които токсикохимична, съдебно-химическа, дактилоскопска, съдебномедицинска, видео и автотехническа.

Според автотехническата експертиза Семерджиев не се е движил с по-малко от 166 км/ч. непосредствено преди катастрофата. Пълният спирачен път при тази скорост е над 190 метра, посочиха експертите. Те добавиха, че подсъдимият е имал техническа възможност и достатъчно разстояние – 750 метра, за да спре, ако е възприел червения светофар, когато е светнал за него.

От съдебно-психиатрична експертиза стана известно, че при разговор с психиатър Семерджиев споделил, че е употребявал от време на време амфетамин, метамфетамин и други вещества, както и че може би е взел метамфетамин от 5 до 7 дни преди задържането му, уточнява БТА.

Заключението от токсикохимичната експертиза, изготвена от три вещи лица от института по криминалистика, е, че в кръвта на Семерджиев е открит метамфетамин. Изводът от съдебно-химическата експертиза е, че в кръвната проба на подсъдимия няма наркотици. Експертите обясниха, че разликата в резултатите може да е следствие от чувствителността на използваните методи при двете експертизи.

ДНК експертиза на биологичен материал от натривка, взета от скоростния лост на автомобила на Семерджиев, показва, че иззетата проба е от подсъдимия, както че и той е управлявал последно превозното средство, стана известно по време на заседанието.

Пред медиите адвокатът на подсъдимия Мирослав Христов заяви, че: „Той на мен ми е казал, че изцяло е невиновен и не е участвал в това ПТП“.  Според защитника Георги Семерджиев ще даде обяснение пред съда в някое от следващите заседание, като добави, че вероятно делото скоро ще приключи.

В коментар за направените експертизи за наркотици Христов посочи, че е било „безспорно установено, че Семерджиев няма наркотик в кръвта“. Той уточни, че токсикохимичната експертиза е направена на невалидни проби и това е било посочено от вещите лица, тъй като пробите не са били събрани по установения ред в наредбата и не могат да бъдат взети предвид от съда.

По повод данните от ДНК-експертизата, че биологичният материал от скоростния лост е на Семерджиев, адвокатът заяви, че според експертите по волана и вратите на автомобила има и друга ДНК.

Делото ще продължи на 10 април от 13 часа, на която ще бъде изслушана още една последна техническа експертиза.

БЛИЦ припомня, че Георги Семерджиев е подсъдим за катастрофата, която стана на 5 юли миналата година на булевард „Черни връх“. Тогава джипът му помете 22-годишната Хариет Стефанович и 26-годишната Христина Дилева.

Той има пет обвинения, сред които и за шофиране с фалшива книжка, неистински регистрационни номера и след употреба на наркотици.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here